Kesällä löysin mökin kirjahyllystä mielenkiintoisen vihreäkantisen
kirjan vuodelta 1951. Kirjan alkutekstissä kerrotaan:
”Tähän kirjaan on koottu
parisentuhatta käytännöllistä neuvoa ja pikku keksintä naisten kotiaskareiden
ja –harrastusten kaikilta aloilta. – Kokenutkin perheenemäntä joutuu varmaan
monen niksin kohdalla hämmästymään: noin kätevä ratkaisu hankalaan ja useasti
koettuun pulmaan!”
Eli kyseessä on siis Joka naisen niksikirja. Se on ollut minulla
kesästä asti ruokapöytä- ja sohvalukemisena eli olen selaillut ja lueskellut
kirjan vinkkejä sieltä täältä. Täytyy kyllä sanoa, että nykypäivään kovin monet
kirjan vinkit eivät enää toimisi, nykyään kun on jääkaapit, jossa ruoat pysyvät
kylminä, joten ei tarvitse miettiä, miten voi säilyy tuoreena kesähelteillä.
Uskon myös, että nykypäivänä voi pääsääntöisesti luottaa siihen, että kaupassa
myyty tee on oikeaa teetä, eikä tarvitse ruveta testailemaan, onko se
väärennettyä (vaikka mistäs sitä voi olla varma, viitaten tähän
hevosenliha-kohuun…).
Toisaalta myös kirjassa annetut vinkit hattujen uudistamiseen tai
kauluspaitojen kaulusten kääntämiseen ovat nykypäivänä turhia, koska pääosa
vaatteista, joita käytetään, ei ole tehty kestämään yhtä pitkää käyttöä ja
kulutusta, toisin kuin yli 50 vuotta sitten, jolloin kirja on julkaistu.
Minusta kirjan vinkkejä on mukava lukea, koska ne henkivät vanhanajan
tunnelmaa, josta olen kirjoittanut jo aiemminkin. Yksi vinkki kirjassa kuitenkin
oli sellainen, jota testasin ja jonka otin käyttööni. Vinkki kuuluu näin:
”Kun hiiva sekoitetaan suolaan,
nousee taikina tavallista paremmin, jollei hiiva joudu näin seisomaan, vaan
sekoitetaan heti taikinaan”.
Eli siis tavallisesta tavasta poiketen hiiva sekoitetaankin suolan kanssa, eikä yritetä liuottaa nesteeseen. Huomattavasti helpompaa ja vähemmän käsiä sotkevaa hommaa, koska tässä lusikka on kätevä apuväline.
Suosittelen kokeilemaan tätä vinkkiä, siinä tapahtuu jännittävä kemiallinen reaktio, josta en sen tarkemmin tiedä, mutta se on mielenkiintoista. Eli sekoita ohjeenmukainen hiiva ja suola määrä keskenään. Voit tehdä sen ensin käsin tai vain painella lusikalla hiivaa suolaa kohden. Nopeasti huomaa, miten hiiva alkaa juoksettua ja suola katoaa tähän hiivavelliin. Tällä tavalla hiivan saa sekoitettua taikinaan paljon helpommin kuin ”vanhaan tapaan” vain murentamalla ja liottamalla se lämpimään nesteeseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti