Retkikohteet

torstai 10. maaliskuuta 2016

Perusvillapaita omien mittojen mukaan


Villapaidan neulominen itselle ilman valmista ohjetta, omien mittojen mukaan onnistuu aika helposti, se vaatii vain hyvät alkuvalmistelut ja viitseliäisyyttä.

Kirjoitin ohjeen siitä, miten itse yleensä teen mittojen mukaan villapaidan eli vähän kuin villapaita omasta päästä. Tällä tavalla olen tehnyt mm. tämän paidan.

Yritin kirjoituksessa olla selkeä, lyhyt ja ytimekäs selvästi, mutta kysy, jos et ymmärrä jotain

Tämä idea toimii aikuisenkokoisen perusvillapaidan kanssa, jossa neulos on sileää. Lasten koossa periaatte toimii myös, mutta silloin esim. kainaloiden ja kauluksen kavennuksien silmukkamäärät ovat pienemmät. Ja älä lannistu, vaikka ensimmäinen paita ei olisi onnistunut, aika monta harjoitusneuletta minäkin olen tehnyt ja siltikin välillä pitää purkaa, kun ei onnistu.

Mittaus
 
Helpointa mitat on ottaa valmiista, toivotun kokoisesta paidasta, mutta ne voi hyvin mitata myös itsestään.

Tarvittavat mitat:
  •  paidan kokonaispituus olalta helmaan
  • pituus kainalosta helmaan
  • pituus kainalosta olalle
  • vyötärön kohta (helmasta vyötärölle)
  • hihan sisäpituus (kainalosta kämmentä kohti haluttu hihan pituus)
  • lantion, vyötärön ja rinnanympärys
  • hihansuun ympärys ja hihan leveimmän kohdan ympärys
 
Silmukkamäärien laskeminen

Kun olet valinnut langan, jolla villapaidan teet, on langan vyötteessä olevan neuletiheyden avulla helppo laskea paitaan tarvittavat silmukkamäärät. Jos neulontajälkesi on hyvin tiukkaa tai löysää, on hyvä neuloa mallitilkku ja näin tarkistaa oma neuletiheytesi eli kuinka monta silmukkaa vastaa 10 cm neulosta.

Käytän näissä esimerkkilaskelmissa Novitan 7 veljestä lankaa, jossa 18 silmukkaa vastaa 10 cm levyistä neulosta. Eli lasketaan kuinka monta silmukkaa vastaa haluttua senttimäärää.

Esimerkkinä käytän villapaidan mitoiksi 100 (lantio), 85 (vyötärö), 93 (rinnanympärys).

Alkuun tarvittava silmukkamäärä on: 100cm/10cm x18 silmukkaa = 180 silmukkaa.
Vyötärön kohdalla silmukkamäärä on: 85cm/10cm x18 silmukkaa = 153 silmukkaa -> kavennettava yht. 27 silmukkaa ennen vyötäröä
Rinnanympäryksen kohdalla silmukkamäärä on: 93cm/10cm x18 silmukkaa = 167 silmukkaa -> silmukoita lisättävä 14 kpl ennen vyötäröä.

Eli lasketaan, kuinka monta 10 cm pätkää tarvittavassa pituudessa on ja kun tiedetään, että 10 cm on 18 silmukkaa, voidaan laskea tarvittavat silmukat helposti kertomalla pätkien lukumäärä silmukkamäärällä.

Samalla tavalla määritetään hihaan tarvittavat silmukkamäärät eli hihansuun silmukkamäärä ja leveimmän kohdan silmukat ja mikä on näiden erotus = lisättävien silmukoiden tarve.

Paidan pituudet on mitattu ja ne mitataan samalla tavalla valmiista neuloksesta.


Muita päätöksiä ennen neulontaa

Nyt sinulla on selvillä tarvittava numeerinen tieto paidasta, mutta ennen kuin alat neuloa, on tehtävä vielä muutama päätös:
  •  kuinka pitkä resori helmaan neulotaan ja millaista resoria (1 oikein, 1 nurin vai 2 oikein, 2 nurin vai jotain muuta?) 
  • neulotaanko etu- ja takakappale erikseen vai yhdessä pyöröpuikolla
Itse neulon resorin yleensä 2 oikein, 2 nurin. Resorin pituus on suhteessa paidan pituuteen, lyhempi paita = lyhyt resori, esim. 5 – 6 cm, pidempi paita = pitkä resori, esim. 8 – 12 cm.

Itse tykkään neuloa etu- ja takakappaleet erikseen, tällöin paidasta tulee istuvampi, kun sivuihin tulee saumat. Ja oma käsialana on siistimpi, kun neulon sileää neuletta tällä tavoin. Yleensä kun neulon etu- ja takakappaleen erikseen, luon 2 ylimääräistä, ns. reunasilmukat, jotka neulon aina oikein. Näistä tulee ikään kuin saumanvarat, kun paita ommellaan kasaan.

Tosin pyöröpuikoilla neulottuna paita tuntuu valmistuvan nopeammin, kun neulotaan vain oikeaa neulosta. Tässä tapauksessa sivut eli etu- ja takakappaleen vaihtumiskohta on hyvä merkitä langalla (merkkilanka), jotta sivukavennukset ja kainalot tulevat kohdilleen.

Ja tietenkin mahdolliset muut ulkonäköseikat, raitoja, yksivärinen yms. on hyvä tehdä ennen työn aloittamista.

Pitkä paita, pitkä resori.


Neulomisen aloittaminen, kavennukset ja lisäykset

Nyt voit alkaa hommiin! Luoda silmukat ja laittaa puikot heilumaan.

Sivukavennukset (eli päättämäiset) aloitetaan n. 10 cm ennen vyötärön kohtaa, tämä on helppo laskea alun mittailujen jälkeen. Kavennukset tehdään tasona neulottaessa molemmissa reunoissa, pyörönä tehtäessä aina ennen ja jälkeen merkkilangan. Itse teen kavennuksen kolmen silmukan päässä reunasta tai merkkilangasta.

Silmukoita vähenee kierroksella joko 2 tai 4. Kavennukset tehdään n. 2 cm (n. 8 kerrosta) välein ja kavennuskertojen määrä saadaan laskettua, kun aiemmin oli laskettu, kuinka monta silmukkaa vyötäröä varten on kavennettava. (pyöristä siten, että saat tehtyä kavennuksia yhtä monta per sivu)

Silmukoiden lisäykset aloitetaan n. 5 cm vyötärön jälkeen ja ne tehdään samassa kohtaa kuin kavennuksetkin, 3 silmukan päässä puikon lopusta/alusta/merkkilangan jälkeen/ennen. Lisäyksiä tulee myös vastaavasti 2/4 silmukkaa kierroksella ja 2 cm välein. Lisäyskertojen määrä voidaan myös laskea aiemman tiedon mukaan. (pyöristä myös tämä samoin kuin kavennusmäärät)

Ja huom, jos haluat päästä helpommalla, neulo tasapaksu paita, jonka leveys helmasta kainaloihin on sama, silloin ei tarvitse tehdä lisäyksiä tai kavennuksia. Itse tykkään muotojen mukaan istuvista paidoiksi, siksi kerroin tämän kavennus tavan.


Perusvillapaita ilman muotoilua.

Kainalot ja kaulus


Kun paita saadaan neulottua siihen mittaan, joka on haluttu olevan kainalosta helmaan, on aika tehdä kainalokavennukset eli paikka hihalle, joka tekee hihasta istuvamman.

Tee kavennukset seuraavasti:
  • jos neulot tasona, molemmissa reunoissa tehdään omat kavennukset (eli silmukoiden päättämiset) joka toisella kierroksella seuraavasti:päätä 1x3 silmukkaa, 2x2 silmukkaa, 2x1 silmukkaa 
  • jos neulot pyörönä,  silmukoiden päättämiset tulevat merkkilangan kohdalle ympärille ja ensimmäisen päätöskierroksen jälkeen päättämiset tehdään samalla tavalla kuin tasona neulotussa eli ensin päätetään 1x6 silmukkaa ja sitten jatketaan tasona neulomista ja päättämisiä joka toisella kierroksella molemmissa reunoissa 2x2 silmukkaa, 2x1 silmukkaa
( 1x3 silmukkaa tarkoittaa, että päätetään 3 silmukkaa yhdellä kierroksella, vastaavasti 2x2, että kahdella seuraavalla kierroksella päätetään kummallakin 2 silmukkaa)

Tästä eteenpäin paita neulotaan tasona etu- ja takakappale erikseen, jos olit tähän asti neulonut pyöröpuikolla. Tähän asti etu- ja takakappale myös ovat samanlaisia, mutta kauluksen kavennukset tekevät puolista erilaiset.

Tämä paita on neulottu pyöröpuikoilla suljettuna neuleena.

Etukappale:
Kun kappaleen korkeus kainalokavennuksien alkukohdasta (kädentien korkeus) on 13 cm, tehdään kaulusta varten kuoppa. Keskimmäiset 14 s päätellään. Ja molemmin puolin päätettyjä silmukoita, päätetään vielä joka 2. kierros 1x4, 1x2, 3x1 silmukkaa. Huomaa, että nyt neulotaan kauluksen puolet erikseen.

Kun tämä etukappale saadaan neulottua haluttuun pituuteen, joka on kainalosta olalle tai vastaavasti koko paidan pituus on haluttu, päätellään kaikki loput silmukat.



Takakappale:
Kun kappaleen kädentien korkeus on 19 cm (tähän mittaan tietenkin vaikuttaa haluttu pituus), mutta takakappaleessa kauluksen kavennukset (eli silmukoiden päättämiset) tehdään n. 2 cm ennen kuin paidan pituus on haluttu. Päätä keskimmäiset 26 silmukkaa ja tämän jälkeen vielä molemmin puolin reunaa vielä 1x2, 1x1 silmukkaa. Ja kun korkeus on sama kuin etukappaleella, päätetään loput silmukat.


Tämän paidan etu- ja takakappale on neulottu erikseen.


Hihat
 
Hihojen aloitussilmukkamäärä on laskettu jo valmiiksi, joten ala neuloa resoria. Hihan voi neuloa tasona kahdella puikolla tai suljettuna neuleena sukkapuikoilla. Molemmat tavat on toimivia, muista suljetussa neuleessa aloituskohdan merkkaus langalla. 

Resorin pituus voi olla suurin piirtein sama kuin paidassakin tai sitten jotain ihan muuta. Kun hihan korkeus on n. 10 cm, aloitetaan silmukoiden lisäykset. Niitä tehdään taas puikon molemmissa päissä tai merkkilangan/kerroksen alkukohdan ympärillä eli 2 silmukkaa lisää/kerros. Lisäykset tehdään n. 4 cm välein ja tarvittava määrä on laskettu ennen aloitusta eli lisäyksiä tehdään, kunnes saadaan täyteen leveimmän kohdan silmukkamäärä.

Kun hihan pituus on se, joka on mitattu haluttavaksi hihan olevan kainaloon asti, tehdään kainalokavennukset seuraavasti: päätä aloituskohdan ympärillä (eli hihan alapuolella) 1x5 s., 1x3 s., 1x2 s., 9x1 s., 1x2 s., 1x3 s. ja viimeisten päätösten jälkeen päätetään kaikki loput silmukat kerrallaan.

Toinen hiha neulotaan samalla tavoin.

Nyt sinulla on paidan osat valmiina! Neulo hihan alasauma eli kainalosta hihansuuhun kiinni ja jos teit paidan tasona, neulo sivusaumat ja olkasaumat kohdakkain. Tämän jälkeen neulotaan hihat paikoilleen.
Tällä ohjeella tulee pyöreä kaulus.


Kaulus

Poimi pääntienreunasta n. 100 silmukkaa pyöröpuikolle. Neule 2oikein, 2nurin joustinneuletta n. 4 cm ja tämän jälkeen päätä silmukat löyhästi. Joustinta neuloessa silmukat kannattaa päätellä myös joustinta neulomalla, jollen reunasta tulee joustava.


13 kommenttia:

  1. Kiitos, tämä oli ihan mielettömän hyvä ja informatiivinen ohje!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos myös. Oon neulonut jo jostain 11-vuotiaasta asti eli yli 30 vuotta enkä aina niin ohjeita edes tarvi - nyt etsin kaverille hyvää suomenkielistä "perusreseptiä" ja täältähän se löytyi, ei tarvi itse alkaa kirjoittelemaan.

    Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistan itseäni, mutta on mukava, että tämä pääsee todelliseen käyttöön! Kiitos kommentistasi.

      Poista
    2. Kiitos jo aikaa sitten julkaisusta ohjeestasi, alkaa nuo kaarrokeneuleet kyllästyttää, ja on hyvä palata perusneuleisiin ja huomattavasti helpompia tehdä neulekoneella. Kiitos!
      Ja lehdet on täynnään näitä liian isoja neuleita, mihinkähän ne mahtuu? Ajattelin pitää tänä talvena ahkerasti anopin minulle lahjaksi v.1967 neulomaa per gynt-langasta tehtyä norjalaiskuvioista villapaitaa ja melkein kuin uusi jatkuvassa käytössä ollut, välillä talvella lumihangessa ja ei kertaakaan pesty. Varmaan koisuojattu lanka jo silloin, kun aivan ehjä vielä, hihansuissa vähän hiutumaa, paikkalanka monessa muutossa kadonnut valitettavasti.

      Poista
  3. Hei, kiitos tästä! Ihan huikeaa että maailmassa on ihmisiä jotka jaksaa jakaa osaamistaan ja kirjoittaa auki tällaisia asioita meille osaamattomille! Joudun kuitenkin kysymään vähän tyhmiä: kainalon kohdalla puhutaan sekä kaventamisesta että silmukoiden päättämisestä. Esim. "Tee kavennukset seuraavasti" ja myöhemmin: "päätä 1x3 silmukkaa". Onko tarkoitus siis kaventaa vai päättää? Pyörönä neulottaessa kaventaminen tarkoittaisi sitä, että voi jatkaa pyörön neulomista, kun taas päättäminen tarkoittaisi, että siirrytään neulomaan tasona (ensimmäisellä kerroksella voi toki jatkaa päätettyjen silmukoiden jälkeen suoraan eteenpäin, mutta kun seuraavalla kerralla tulee pääteltyjen kohdalle, siinä pitää kääntyä ympäri). Kai kainalon alla on pakko päättää eikä kaventaa, eihän sinne muuten tule reikää kädelle..? Käytännössä siis kainalon kohtaan tullessa työ jaetaan erikseen etu- ja takakappaleeseen, jotka neulotaan loppuun asti erikseen ja tasona eikä pyörönä?

    Nimimerkillä elämäni ensimmistä villapaitaa neulomassa :D

    Terveisin,
    Emilia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Emilia ja kiitos kommentista ja huomioista!

      Silmukoiden päättäminen on tosiaankin ihan eriasia, vaikka omissa muistiinpainoissa käytänkin niitä sulavasti sekaisin, kun tiedän kuitenkin, mitä on tarkoitus tehdä. Enkä sitten ollut oikoluku-vaiheessa huomannut täältä tuota virhettä, mutta korjaanpa sen sieltä oikein!

      Eli kainaloiden kohtaan kuuluu tulla reiät, jolloin siis silmukat päätetään ja neulomista jatketaan edestakaisena tasona. Oikeassa olet!

      On niin mukava kuulla, että tämä ohje on päässyt käyttöön. Toivottavasti paidastasi tulee mieluinen!

      Poista
  4. Moi!
    kiitos hyvästä ohjeesta! mulla kuitenkin pari kysymystä. olen tehnyt villapaitaa nyt kainaloihin asti pyöröpuikoilla. päätin kainaloiden kohdalta 8s . En vain tyhmänä ymmärrä ohjetta eteenpäin (katsoin sekä tätä, että sinun toista ohjetta "helppo villapaita"). Helppo villapaita ohjeessa neuvotaan jättämään työ sikseen kainalopäätöksien jälkeen ja tässä ohjeessa siis siirtää eri puikoille, etu ja takakpl erikseen. Josta jatkuu oudot kavennukset joita en ymmärtänyt :D missä kavennetaan 1x6 ja miten? Mietityttää kuitenkin tuo helpon villapaidan ohje, jossa hihakpl:t (jotka on tehty kainaloihin asti) siirretään villapaidan kanssa samalle puikolle, jota ei siis ole jatkettu kainaloista enää eteenpäin? miten sitä käytännössä jatketaan? mikä idea on silloin kahdeksalla päätetyllä silmukalla? ois helpottavaa jos olisi vaihe vaiheelta kuvia :D kiitos jos jaksat vastata ja auttaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista. Koitan saada selvitettyä ohjetta tässä. Ja oikeassa olet, kuvat varmasti auttaisivat hyvin. Ja vielä helpompaa olisi, jos pääsisi selittämään livenä :)

      Tässä perusvillapaidassa on istutettu hiha. Eli paidan kaikki osat neulotaan valmiiksi ja sitten ne yhdistetään toisiinsa ompelemalla eli hiha istutetaan paitaan. Tässä linkki, jossa on enemmän tietoa tästä tavasta http://www.ullaneule.net/0210/artikkelit_istutettu_hiha.html

      Tuossa ohjeessani Helppo villapaita on raglan hiha, eli siinä tosiaan sekä paitaosa, että hihat neulotaa valmiiksi kainaloihin asti ja sen jälkeen paita neulotaan kerralla valmiiksi eli yhdelle pyöröpuikoille kasataan paita ja hihat, jotka otetaan puikolle omille paikoilleen, eli niiden 8 päätetyn silmukan kohdalle. Myös hihoista päätetään 8 silmukkaa, joten nämä päätetyt silmukat kohdistetaan toisiinsa ja neulotaa lopuksi sauma kiinni. (Tästä ohjeesta voit vielä katsoa selvästi, miltä tuo raglanhiha näyttää. http://www.ullaneule.net/0307/ohjeet_joukahainen.html) Ja tässä vielä ohje tuosta hihojen ja paidan yhdistämisestä samalle puikolle: https://www.garnstudio.com/video.php?id=335&lang=fi

      Ohjeet siis eroavat toisistaan siksi, koska paitojen hihat tehdään eritavoin.

      Tässä ohjeessa (eli villapaita omien mittojen mukaan/istuttu hiha) kavennukset tehdään oikeastaan hihaa varten. Eli nyt neulotaan erikseen etukappale ja takakappele, eikä enää pyöröpuikoilla suljettua neuletta vaan tasona. Silmukoiden päättämiset tehdään sekä etu- että takakappaleen reunoissa, eli päättämiset tehdään aina puikon alussa sekä oikealla eli nurjalla kierroksella. Silmukka päätetään neulomalla kaksi silmukkaa yhteen. ja 1x6 tarkoitta että yksi kertaa kuusi, eli yhdellä kierroksella päätetään 6 silmukkaa. Kun taas esim. 2x2 tarkoittaa että kahdella seuraavalla kierroksella kavennetaan 2 silmukkaa.

      Oliko näistä neuvoista mitään apua, vai sekotinko entisestään? Kysy vain vielä lisää, jos on tarvetta.

      Poista
  5. Kiitos! Jopa minäkin ymmärsin.Riitta

    VastaaPoista
  6. Olisko sinulla neuletakin näin hyvää ja selkeää ohjetta. Olen aloittelija ja haluaisin tehdä villtakin. Tein kyllä yhden mutta meni pipariksi kun kavennukset meni vähän pieleen.
    Ter Maarit

    VastaaPoista
  7. Tosi hyvä perusohje.

    VastaaPoista
  8. Olisiko miehen villatakkiohletta johon tulee korkea kaulus ja vetoketju

    VastaaPoista