Jos Janne saisi päättää, mitä meillä syödään, olisi kyseessä lähes aina
jokin lihaklöntti, joka laitetaan uuniin ja annetaan olla siellä vähintään 1½
tuntia. Ja ruoan esivalmistelut on hyvä aloittaa jo edellisenä päivänä. Tai tällaisia
ruokia hän ainakin usein tekee, jos saa itse päättää. Meillä on viimeaikoina
ollut ruokalistalla siipiä, ribsejä ja nyt viimeisimpänä pulledporkia eli
ylikypsää, revittyä possua ciabattan välissä. (Ciabatan teko ei myöskään ole
mikään kädenkäänteessä tapahtuva juttu, vaan esitaikina, juuri, pitää tehdä
mielellään 17 tuntia ennen varsinaisen taikinan valmistusta, jonka täytyy myös
kohota 1½ tuntia ja sitten se leivotaan ja sitten vielä kohotetaan 45 minuuttia
ennen paistamista. Eli kyseessä on siis todellista slow foodia!)
Pulled pork |
Joskus mietin, mitä ihmiset tarkoittavat, kun kertovat harrastavansa
ruoanlaittoa ja leivontaa, koska sehän on kuitenkin sellainen asia, jota
kaikkien on pakko tehdä, jos ei halua syödä pelkkiä puolivalmiita mikroruokia.
Minäkin sanon, että harrastan ruoanlaittoa. Miksi ja miten sen määrittelen
harrastukseksi?
Olen tullut siihen tulokseen, että sanon ruoanlaittoa
harrastuksekseni, koska lueskelen usein hyvikseni (ja keräilen) ruokaohjeita ja
–lehtiä. Netissä surffailen erilaisissa ruokablogeissa tai muissa paikoissa,
jossa ruoka on esillä. Näistä kaikista eri lähteistä kerään uusia ideoita ja
ajatuksia omaan kokkailuun ja aika ajoin niitä myös kokeilen. Ja juuri tuo
esimerkissä kertomani Jannen halu kokeilla erilaisia ruokia, joiden
valmistamiseen täytyy nähdä vaivaa (ja joiden valmistamisesta syntyy paljon
tiskiä), on ruokaharrastusta parhaimmillaan. Yritän kuitenkin välttää
ruokahifistelyä, joka mielestäni on ruokaharrastuksen jalostuneempi muoto, joka
mielestäni menee vähän yli ja unohtuu se tärkein eli ruoka ja syöminen. Tarkoitus
on kuitenkin syödä elääkseen, eikä elää syödäkseen.
Ribsit ja ranskalaiset |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti