Retkikohteet

lauantai 18. heinäkuuta 2015

Carlsron museo



Miehen kesälomaa olemme viettäneet pääasiassa kotona, mutta välillä alkaa itseä ärsyttää olla vain kotona. Pieniä päiväretkiä lähiympäristöön olemme pääasiassa vain tehneet, koska tuo pienin asukas talossamme ei jaksa istua autossa puoltatuntia kauempaa. Sitten alkaa kiljuminen ja vinkuminen pois istuimesta. Ei auta viihdykkeet, kaveri takapenkillä tai eväät.

Yksi lähiseutumatkailukohteista oli Kristiinankaupunki. Siellä erityisen maininnan arvoinen kohde on Carlsron museo Suurjärven rannalla, joka oli 1800-luvulla suositulla kartanohuvila-aluetta. Rakennuksella itsellään on jo mielenkiintoinen historia. Kyseisen huvilan rakennutti kauppaneuvos ja laivanrakentaja Carl Alfred Carlström itselleen kesäkäyttöön 1800-luvun lopulla, mutta jo 1911 rakennus huutokaupattiin omistajan jouduttua vararikkoon.

Vuosina 1922-1945 rakennus toimi kesähotellina ja huoneiden päällä olikin vielä näkyvissä numerointi, joka oli muistona ja merkkinä hotellitoiminnasta. Myös hotellin vastaanottotiski oli talossa jäljellä. Hotellitoiminta kuitenkin lopetettiin kannattamattomana ja rakennus jäi tyhjilleen taas. Vuonna 1960 rakennuksen osti huutokaupassa Åke Weckstörm, joka halusi perustaa sinne museon ja samalla suojella rakennusta.

Museon kokoelmat edelleen samat Weckströmin keräämiä ja esineistö on hyvin laaja, ehkä jopa huvittavan sekava. Museo on pullollaan erilaisia koriste-esineitä, tauluja, kirjoja, keittiöesineitä ja huonekaluja. Tämän vuoksi museossa voi saada kulutettua aikaa tuntikaupalla, mutta uskon, että osaa kävijöistä sekamelska voi ärsyttää. Minusta se oli mielenkiintoista, harmi vain, että museossa mihinkään ei tietenkään saa koskea.
 

Rakennus itsessään on aika ränsistynyt, mutta alkuperäisessä kunnossa. Maalipinta lohkeilee ja muutamasta kohtaa näytti tehneen tuhoaan. Sisällä huoneissa päällimmäisen tapettikerroksen alta pilkisteli vanhemmat ja kauniimmat kukkakuvioiset tapetit. Entinen rakennuskonservointiopiskelija heräsi sisälläni ja aloin miettiä, millaisen peruskorjauksen ja restauroinnin rakennus tarvitsisi, että se voisi olla entisessä kukoistuksessaan. Samalla myös mietin, millainen remontti pitäisi tehdä, että rakennukseen voisi avata uudelleen hotellikäyttöön. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti