Retkikohteet

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Tampereen seudun retkeilykohteet, osa 5



Isojärven kansallispuistosta on tullut meille jokasyksyinen retkikohde. Ensimmäisen kerran retkeilimme siellä vuonna 2009 ja sen jälkeen olemme käyneet siellä joka vuosi lähes samaan aikaa lokakuun alkupuoliskolla. En osaa sanoa, onko paikassa jotain erityistä viehätystä ja vetovoimaa vai johtuuko tämä tapa vain siitä, että on hauska muodostaa jotain perinteitä, joita noudattaa.


Isojärven kansallispuisto sijaitsee Keski-Suomessa, Kuhmoisissa, runsaan 80 kilometrin päässä Tampereelta. Mielestäni Isojärvi on mielenkiintoisempi retkikohde kuin vaikka Ikaalisten ja Ylöjärven alueella sijaitseva Seitseminen, koska Isojärvellä maasto on huomattavasti vaihtelevampaa. Alueella on kallioita ja jyrkänteitä ja reitit on määritelty paikoin vaikeakulkuisiksi. Isojärvellä on myös paljon kirkasvetisiä järviä, joita voi ihailla kallioilta. Järvien  vuoksi Isojärvellä voi hyvin liikkua myös meloen.

Alueella voi hyvin tehdä vaikka parinkin päivän vaelluksen, sillä kuljettavia reittejä on kymmeniä kilometrejä ja levähdyspaikkoja on riittävästi. Vaikka olemme vierailleet puistossa useamman kerran, olemme lähes joka kerta kiertäneet saman seitsemän kilometrin lenkin, joka alkaa Heretyn metsätyökämpältä ja kiertää Kuorejärven kautta takaisin kämpälle. Kuorejärvellä on laavu ja telttapaikat. Järven rannassa on myös toinen nuotiopaikka, jos laavu on jo kansoitettu. 


Viime kerralla kiersimme pidemmän, kymmenen kilometrin lenkin Vaherjärven kautta. Vaherjärven laavu oli karunkauniin metsälammen rannalla, joka oli mielestäni erityisen vakuuttava tuona loppusyksyn ankeana päivänä, kun vesi oli peilityyni ja kirkas. 


Alueella on nähtävissä paljon myös jääkauden merkkejä, luoteesta kaakkoon kulkevat harjut ja kallioissa näkyvät uurteet jään sulamisesta. Erikokoiset ja erikoisissa paikoissa olevat siirtolohkareet sekä nuo kirkasvetiset ja syvät järvet ja lammet. 


Isojärvellä on nähtävissä metsänhoidollista historiaa, josta kertovat ja Heretyn ja Lortikan savottakämpät, metsäpaloista kertovat hiiltyneet kannot. Jännittävimmät nähtävyydet näimme kuitenkin edellisellä vierailullamme – majavan kaatamia haapa- ja koivurunkoja ja jälkiä, jotka nousivat lammikosta rannalle kaatuneiden puiden runkojen ääreen. Olisi tehnyt mieli mennä piiloon ja jäädä odottamaan ja päästä seuramaan livenä majavien kaatohommia!

Isojärvellä on myös kaksi lyhyempää luontopolkua ja pienten lasten tai liikuntarajoitteisten kanssa retkeillä voi Heretystä Kannuslahden keittokatokselle, jonne on tehty helppokulkuinen polku.

Lisää retkikohdevinkkejä löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti