Pienenä meillä kotona oli niin, että minä söin
punaisia herukoita ja siskoni mustia. Samaa jakoa noudatettiin myös marjojen
poiminnassa. Lapsuudesta on jäänyt itselleni ajatus, että en pidä
mustaherukoista tuoreina ja pakastettuinakin ne ovat mielestäni liian kirpeitä.
Viime viikolla kuitenkin tuli todistettua, että vanhat uskomukset eivät pidä
aina paikkaansa tai toisaalta, maku voi myös muuttua.
Viime viikolla olin siskoni luona pitämässä seuraa
kummipojalleni, josta oli juuri tullut isoveli. Omakotitalon pihalla kasvoi
karviaisia ja mustaherukoita, joita kävimme kummipoikani kanssa maistelemassa.
Ja koin suuren yllätyksen, kun maistoin ensimmäistä mustaherukkaa. Marja
maistui makealle ja ihan erilaisille kuin muistin niiden maistuvan. Innostuin
marjoista ja päätin käyttää niitä johonkin leivonnaiseen. Muistin nähneeni
netissä jossain hyvännäköisen mustaherukkatortun, jonka löysinkin pienen
surffailun jälkeen. Kyseessä oli Kodin kuvalehden mustaherukasta tehty
kääretorttu.
Tein kääretortun tällaisella ohjeella:
Pohja:
4 muna
2 dl sokeria
1 dl
vehnäjauhoja (voi tehdä myös Maizenalla)
2,5 rkl
tummaa kaakaojauhetta
1 tl
leivinjauhetta
Hillo:
4 dl
mustaherukoita
0,5 dl vettä
1,5 dl
sokeria
Täyte:
Mustaherukkahilloa
3 dl
mustaherukoita
2 dl
vispikermaa
3 rkl sokeria
1. Valmista
pohja. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan
siivilän läpi.
2. Levitä
leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunissa 225 asteessa, 5 – 7 minuuttia.
3. Kumoa
leivinpaperille, johon on ripoteltu sokeria. Anna jäähtyä ja irrota
leivinpaperi.
4. Valmista
hillo. Laita marjat, vesi ja sokeri kattilaan ja keittele noin 20 minuuttia.
(Tämä kannattaa oikeastaan tehdä ensimmäisenä, että hillo ehtii jäähtyä
kunnolla.) Jäähdytä hillo.
5. Vatkaa
kerma ja mausta sokerilla.
6. Täytä
kääretorttu. Levitä ensin hillo, sitten kermavaahto ja lopuksi ripottele vielä
marjoja päälle. Kääri rullalle ja nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Olin ihan yllättynyt, miten hyvää tästä
kääretortusta tuli. Hilloksi keitettyjen marjojen maku oli aivan erilainen kuin
tuoreiden, mutta ne sopivat hyvin yhteen.
Tämä oli kyllä (nimenomaan yllättän) hyvää! :)
VastaaPoista-se sisko
Tuostahan sais aika näppärästi tehtyä kakun ristiäisiin. Samanlainen tumma kakkupohja, väliin mustaherukkahilloa ja vähän marjoja ja kermavaahtoa ja vaikka valkosuklaata raastettuna. Päälle kermaa ja marjoja. Ja sitten siihenkin vaikka sitä suklaata raastettuna.
PoistaJoo sais. Mä aattelin kans, että tosi näppärästi saa kans kakun, kun soittaa paikalliseen kahvilaan. ;D
VastaaPoistaEi uskois, että meidätkin on samoista materiaaleista tehty. ;D
-H
Kuulostaa tutulle tuo "ei uskois, että meidätkin on samoista materiaaleista tehty". Samaa voi aina joskus pohtia myös minä siskoni kanssa. ;) Mutta, kääretorttu näyttää hyvälle. Oon joskus tehnyt suklaakakkua mustaherukkatäytteellä. Kivasti raikasti mustaherukka sitä suklaan makua! :)
VastaaPoista-eLINA
Mutta oishan se kauheen tylsää, jos kaikki sisarukset olis innokkaita leipomaan/ompelemaan/taiteilemaan. Eihän siinä sitten kukaan erottuisi edukseen muista millään tapaa!
Poista