Onni on mies, joka lähtee kaveriksi marjametsään. Tällä kertaa olimme vadelmassa. Löysimme hyvän vadelmanpusikon hakkuuaukon reunasta, josta saimme vajaat 3 litraa vadelmia poimia ja sitten alkoi miestä kyllästyttää. Enemmänkin marjoja pensaisiin kyllä jäi. Itsekin olin siihen mennessä kyllä jo aika syöty, pusikossa oli hyttysiä vähän liikaa.
Ajelimme hiekkateitä vielä eteenpäin ja pysähdyimme
kalliolle syömään eväät. Sieltä poimimme vielä vähän mustikoita, jotta saimme
kotona tehtyä herkullista kuningatarpiirakkaa. Tämä on hyvä ohje, semmoinen
amerikkalainen apple pie –tyyppinen piirakka. Monessa vastaavanlaisessa
ohjeessa tähän käytetään suolatonta voita. Ja suomalaisen version saat, kun
korvaat vehnäjauhot ruisjauhoilla ja jätät veden pois. Sitten leivonnaista kutsutaan
kukoksi.
Kuningatarpiirakka
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
½ dl kylmää vettä
3 dl mustikoita
3 dl vadelmia
1 ½ dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1. Sekoita jauhot ja sokeri
keskenään ja nypi ne voin kanssa ryynimäiseksi seokseksi.
2. Lisää seokseen kylmä vesi ja
sekoita tasaiseksi taikinaksi.
3. Kääri taikina kelmuun ja laita
pakastimeen noin 15 minuutiksi.
4. Yhdistä sillä aikaa täytteen
aineet.
5. Ota taikinasta noin 2/3 ja kauli siitä
piirakkavuokaa suurempi levy. Voitele vuoka ja nosta levy vuoan keskelle.
Taikina saa tulla vähän reunojen yli. Nostamisessa on hyvä käyttää apuna kaulinta.
Laita täyte vuokaan ja tee lopusta taikinasta suoroja, joista teet ristikon piirakan päälle.
Käännä lopuksi vuoan ylittänyt taikina reunan päälle.
Jos haluat, voi myös voidella piirakan munalla, jolloin se ruskistuu kauniimmin,
Laita täyte vuokaan ja tee lopusta taikinasta suoroja, joista teet ristikon piirakan päälle.
Käännä lopuksi vuoan ylittänyt taikina reunan päälle.
Jos haluat, voi myös voidella piirakan munalla, jolloin se ruskistuu kauniimmin,
6. Paista uunissa 200 asteessa
noin 35 minuuttia tai kunnes täyte kuplii.
Piirakka ei ole liian makea, joten se sopii hyvin syötäväksi jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Ja haluteessaan täytettä voi laittaaa enemmän. Nopeammalla myös pääsee, jos jättää koripunoksen tekemättä piirakan päälle ja kaulii vain toisen pyöreän levyn, jonka laittaa piirakalle kanneksi.
Sunnuntaina tein vielä pikaisen jälkiruoan, joka on
vähän kuin pappilanhätävara. Kerrosmaljaan laitoin turkkilaista jogurttia, marjoja
ja voin ja sokerin kanssa paahdettuja kaurahiutaleita. Helppoa ja hyvää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti