Retkikohteet

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Tampereen seudun retkeilykohteet, osa 11


Vielä on jäljellä muutama laavu Birgitan polun varrelta, joita en tässä juttusarjassa ole esitellyt. Tämänkertainen laavu sijaitsee Lempäälässä, vain reilun kymmenen kilometrin päässä Tampereesta. 

Ammejärven laavulle pääsee samaa metsäautotietä pitkin kuin Kaitajärven laavupaikalle. Me olemme jättäneet auton Rajajärventien varteen, suunnilleen niille kohdin, josta lähtee polku metsään. Reitti on merkattu keltaisella puiden runkoihin. Matkaa tästä lähtöpisteestä laavulle on vajaa kilometri. Laavupaikalle pääsee myös toista reittiä, joka lähtee Sääksjärventien ja Kannistontien risteyksestä. Tätä kautta tultaessa laavulle on matkaa 800 metriä, kuten polun alkupäässä olevasta merkistä käy ilmi. Reitin varrella on myös opastauluja, jotka kertovat ympäröivästä luonnosta.


Laavupaikalla on hyvä varustus, kuten on kaikilla muillakin Birgitan polun laavuilla. Siellä on laavu, 2 nuotiopaikkaa, vessa, roskapönttö ja hyvät polttopuuvarastot, joissa puut pysyvät kuivina. Itse Ammejärvi on pieni, rannoista soistunut lampi, jonka rannassa ei ole varsinaista laituria, vaan pitkospuurakennelma. Järvi on myös hieman etäämmällä nuotiopaikoista, joten täällä laavulla ei voi samaan aikaan ihastella sekä vettä että tulta. 

Koska laavupaikka sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä teiltä, paikka sopii hyvin lapsiperheille. Tämä tuli koettu itse henkilökohtaisesti, kun retkeilimme laavulla koko perhe ja meidän lisäksemme kauniina lauantai-iltapäivänä paikalla oli kaksi muutakin lapsiperhettä. Kaikesta myös näkee, että laavupaikka on kovassa käytössä, joten jos haluat retkikohteen, jossa saat olla rauhassa, valitse joku muu laavupaikka.


Reitit laavupaikalle ovat paikoin hyvinkin kuluneet ja maasta paljastuneet juurakot tekevät poluista hankalan kulkea, varsinkin pienimmille retkeilijöille. Myös laavupaikalla maa on kulunutta ja vaikka paikalla on roskapönttö, luonnosta näkee merkkejä siitä, mitä edelliset retkeilijät ovat paikalla syöneet. Roskia voi bongata myös reitin varrelta tai Rajajärventieltä, jonka varrella oli sohva, kaksi mikroa ja pesukone. Kukahan retkeilijä oli nekin sinne unohtanut.


Hyvää Ammejärven laavupaikassa on se, että se sijaitsee lähellä. Jos haluaa päästä nopeasti ja helposti paistamaan makkaraa, suosittelen tätä kohdetta. Ympäröivä metsä vaimentaa hieman lähellä olevan moottoritien ääniä, mutta rautatieltä kuuluu junien jyskettä. Laavupaikkaa ympäröivä metsä on iäkkäämpää kuusimetsää, joka myös estää vähän liiaksikin auringon paisteen.

Rajajärventieltä laavupaikalle tultaessa reitin varrelta voi bongata mm. näsiän, sinivuokkoja, sudenmarjan, imikän ja kallioimarteen - siis ei ehkä ihan niitä perinteisimpiä metsäkasveja, vaan vähän vaativamman ja ravinteikkaamman kasvupaikan vaativia kasveja.

Lisää retkikohdevinkkejä löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti