Retkikohteet

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Helppo villapaita

Aiemmin esittelin, kun tein siskolleni rennon villapaidan. Innostuin mallista ja päätin tehdä itselleni samanlaisen. Ja nyt innostuin kirjoittamaan ohjeen ylös ja puhtaaksi, joten jaan sen teille, jos haluatte myös tehdä tällaisella helpolla ohjeella villapaidan itselleni. Paidan koko on noin M, mutta se on helposti muokattavissa erikokoiseksi lisäämällä tai vähentämällä silmukoita tai tekemällä sen pienemmillä puikoilla.

Tarvikkeet:
600 g lankaa, jonka tiheys on 17-20 x 21-25 (minä käytin Novitan Suomalaista sukkalankaa ja Impivaaraa, mutta myös 7 veljestä sopii hyvin)
pyöröpuikot kokoa 4 ja 6 (pitkät, 80 cm)
sukkapuikot kokoa 4 ja 5

Etu- ja takakappale:

Luo 160 silmukkaa ja neulo pyöröpuikolla joustinneuletta 6 oikein, 4 nurin puikoilla numero 4.

Neulo joustinta 6 cm. Vaihda työhön pyöröpuikot nro 6 ja neulo sileää neuletta (eli oikeaa). Laita merkkilangat molempiin sivuihin puoliväliin silmukoita osoittamaan etu- ja takakappaleet.

Kun olet neulonut 10 cm, tee lisäykset ennen ja jälkeen merkkilankoja eli työhön tulee yhdellä kerroksella 4 lisäsilmukkaa. Toista nämä lisäykset 6 sentin välein yhteensä 6 kertaa eli työssä on lopulta 184 silmukkaa. Neulo paidasta niin pitkä kuin haluat, minun paitani pituus on 54 cm, ja tee kainalokavennukset eli päätä 8 silmukkaa merkkilankojen ympäriltä. Jätä nyt tämä paitaosa odottamaan hihoja. (Silmukoita jäljellä 168)

Hihat:

Luo 40 silmukkaa numeron 4 sukkapuikoilla ja neulo joustinneuletta 6 oikein, 4 nurin suljettuna neuleena. Kun joustinneuleen pituus on 10 senttiä, vaihda numeron 5 puikkoihin ja neulo sileää neuletta.  Aloita myös lisäykset, eli lisää yksi silmukka viimeisen puikon loppuun ja ensimmäisen puikon alkuun joka 8. krs yhteensä 9 kertaa. Eli lopulta silmukoita on yhteensä 58.

Neulo niin pitkät hihat kuin haluat, minun hihoissa pituutta on 56 cm ennen kainalokavennuksia eli päätä 4 silmukkaa viimeisen puikon lopusta ja 4 silmukkaa ensimmäisen puikon alusta. Neulo molemmat hihat samalla lailla. (Silmukoita jäljellä 50)

Kaarroke ja raglankavennukset:

Laita hihat samalle puikolle paitaosan kanssa kädenteitä varten jätettyjä kohtiin. Nyt sinulla pitäisi olla puikolla silmukoita yhteensä 268 kpl. Laita merkkilangat niihin kohtiin, joissa hihat, etu- ja takakappale yhdistyvät eli yhteensä 4 merkkilankaa. Neulo edelleen sileää neuletta ja aloita raglankavennukset. Kavennukset tehdään joka toinen kierros yhteensä 20 kertaa.

Raglankavennukset: Kavennukset tehdään ennen ja jälkeen merkkilankojen.
Aloita 3 silmukkaa ennen merkkilankaa neulomalla 2 silmukkaa oikein yhteen, sitten 2 silmukkaa oikein (jälkimmäinen on merkkilanka) ja sen jälkeen nosta 1 silmukka, neulo 1 oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli.

Kun olet tehnyt työtä kainalokavennuksista mitattuna 14 cm, on aika tehdä tilaa pääntietä varten. Ota etukappaleen keskimmäiset 24 silmukkaa langalle odottamaan. Tee myös kavennuksia pääntien molemmin puolin joka 2. kierros 1x2 silmukkaa ja 1x1 silmukkaa.

Kun kaikki raglankavennukset ja pääntien kavennukset on tehty, puikolla pitäisi olla 102 silmukkaa (mutta ei se niin vaarallista, jos on jotain muuta). Tämän jälkeen poimitaan pääntien reunasta silmukoita puikolle ja otetaan myös langalle jätetyt silmukat mukaan. Ja vaihdetaan myös puikkoihin numero 4. Tasoita koko silmukka määrä siten, että sinulla on silmukoita yhteensä 100. Neulo joustinneuletta, 4 oikein, 6 nurin (HUOM! Erilainen kuin muut joustimet!), ja aloita joustin neule siten, että raglan hihojen kavennuskohtien silmukat ovat oikeita silmukoita. Tarvittaessa siis lisää ja kavenna silmukoita matkan varrella.

Kun joustimen korkeus on 4 cm, kavenna 6 nurjan silmukan rivistä yksi silmukka, eli jatkossa teet joustinta 4 oikein, 5 nurin. Neulo näin, kunnes korkeus on 6 cm. Päätä silmukat.


Upea piirrokseni, josta käy ilmi paitani mittoja.

Viimeistele työ eli ompele kainalosaumat kiinni ja päättele langat. Ja sitten vain paita käyttöön!
Tai jos ei onnistu, niin lähetä langat mulle, niin minä neulon.

12.3.2016 Lisäys: kirjoittelin ylös, miten itse tapaan tehdä ihan perusvilla paidan, omien mittojen mukaan. Siinä hihat neulotaan perinteisemmällä tavalla erikseen, ilman tässä olevia raglankavennuksia. Käy katsomassa sekin ohje tästä.


"En unohda koskaan, miten onnellinen olin rakentaessani ensimmäistä taloani. Ja minä rakensin nopeasti! Sen täytyi johtua perityistä taipumuksista, mutta myös lahjakkuudesta ja harkintakyvystä. Mutta koska omaa työtään ei sovi kehuskella, kuvaan vain lyhyesti taloa."- Muumipappa

21 kommenttia:

 1. Noi muumisitaatit on ihan loistavia! :D Ja toi paita! Ja suht hieno studiokin ollut, ihan tämmöisiä muotilehden kuvia. ;) Mäkin voisin sitten ens talvena tilata tämmöisen? Tai kesäksi jostain kevyestä langasta?

  VastaaPoista
 2. Ne on kyllä hauskoja, sattumalta kaivoin tuon muistikirjan hyllystä ja lueskelin tekstejä ja mietin, että mitähän näilläkään teen. Mutta keksimpäs niille käyttöä! Täytyy katsoa, pitäiskö lisäillä niitä vanhoihin juttuihinkin, jos löytyis jotain iskeviä tekstejä - puolin ja toisin.

  Nyt oli Novitalta tullut aika paljon kaikenlaisia kesäpaitoihin sopivia lankoja. Siitä vain valitsemaan sopivat omaan paitaan :D Ja tosiaan, oliskin aina tuommoiset taustakankaat käytössä, kun kuvaa tekeleitään, näyttäis aika paljon kivemmalta!

  VastaaPoista
 3. Meinasin sanoa samaa kuin Heidi - noi sitaatit on kyllä hyviä! Tulee mieleen meiän kirjeenvaihto. :)

  VastaaPoista
 4. Voisiko tämän tehdä isoilla puikoilla ohuesta mohairin tyylisestä langasta? Haluaisin tehdä sellaisen löysän, harvaneuloksisen paidan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Novitan Rose Mohair -langan neuletiheys on 17x23 silmukkaa numeron 5 puioilla, joten silmukkamääränsä puolesta ohje kyllä toimisi myös mohairlangalla. Voin kuvitella, että kyseisellä langalla neulottuna tuloksena tulisi kyllä varmasti mukavan ilmava ja kevyt neulepaita.

   Poista
 5. Kiitos ohjeesta, tuli niiiin hieno villapaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että ohje on ollut ymmärrettävä ja joku on sillä saanut tehtyä itselleen paidan! Kiitos kommentistasi.

   Poista
  2. Mä tipahdin kärryiltä tuossa 24 silmukkaa langalle odottamaan kohdassa, kun kainalokavennuksista on kudottu 14cm.. oon ihan umpikujassa.. (ihan eka paita ikinä)..
   T. Hannele

   Poista
  3. Hei Hannele, koitan vähän avata ohjetta tarkemmin.
   Eli siinä kohdassa on tarkoitus siirtää nuo 24 silmukkaa väliaikaisesti pois työstä. Laske kuinka monta silmukkaa sinulla on raglankavennusten välissä etupuolella (sitähän ei ole vielä määritelty joten päätä, kumpiko on etupuoli). Sitten siirrät siitä silmukkamäärästä 24 silmukkaa jollekin muulle langalla, tässä on hyvä video, miten se tapahtuu helposti. http://www.garnstudio.com/lang/fi/video.php?id=301

   Sen jälkeen villapaitaa neulotaankin tasona, eli tehdyn kaula-aukon toisesta reunasta toiseen, oikealla puolella neulotaan oikein ja takaisin tullessa silmukat tehdään nurin, jotta sama sileä neule jatkuu. Ja kahdella kierroksella tehdään nuo kavennukset molemmin puolin reunaa, josta silmukat on otettu langalle. Raglankavennukset tehdään jatkossa aina kierroksella, jolla neulotaan oikeaan.

   Auttoiko yhtään tämä selvennys?

   Poista
  4. Selvennys auttoi hurjasti..
   Mä mietin pääni puhki, että miten jatkaisin..ja sitten kun kirjoitit, että tasona, no niinpä tietenkin! Huh!
   En ole ihan varma Pääntien molemmin puolin kavennuksista. "joka 2. kierros 1x2 silmukkaa ja 1x1 silmukkaa." Meneeköhän pahasti pieleen, jos teen siinäkin kutoessani oikeaa : kaks oikein yhteen, sitten kaks silmukkaa oikein ja nostan 1 silmukan ja vedän nostetun silmukan yli eli raglan-tyyppisesti..Kun en oikein muutakaan keksi..ja hirveä hinku ois jatkaa.. ennen kuin neuvot lisää :) T: Hannele

   Poista
  5. Hei, hyvä että osasin selventää. Ja pääntien reunan kavennukset tehdään oikealla puolen neuloessa, nosta neulomatta 1 silmukka, neulo yksi ja vedä nostettu yli. Ja toinen kerta samalla lailla. Hyvä, että joku uskaltaa kysyä apua! Pitääpä vaikka selventää näitä tuohon ohjeeseenkin suoraan.

   Poista
 6. Ihanaa kun jaksat auttaa! Tää on tosiaan mun eka villapaita ikinä ja oon jo nyt ihan rakastunut tähän! Jatkan pääntiekavennukset noin! Jes!

  VastaaPoista
 7. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tällä uskalsin vihdoin kokeilla parin vuoden takaisen täysin epäonnistuneen ensimmäisen villapaitakokeilun jälkeen uudestaan... Ja hienohan siitä tuli! Jes! Ainoa juttu, jota jäin miettimään, oli nuo pääntien reunalla olevat kavennukset, joita jo aiemmin selvensitkin. Minulle jäi vieläkin epäselväksi, millaisia kavennuksia ja kuinka monta kertaa tehdään pääntien mol. puolin oikeilla kierroksilla. Mutta lopputulos näyttää ihan hyvältä joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 8. P.s. Raglanhihat on tosi hyvä idea, ja ohjeillasi todella helppo toteuttaa! Kiitos tästä uudesta ideasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista. Mukava kuulla, että tällä ohjeella on onnistunut paidan tekeminen!

   Kavennukset pääntien reunassa tarkoittaa siis silmukoiden päättämistä, jotka tehdään kaula-aukon (eli langalle otettujen silmukoiden) vieressä, sekä oikean että nurjan kierroksen alussa. Silmukoiden päättämisiä tehdään kahdella kerralla, ensimmäisellä kierroksella 2 silmukkaa ja toisella kierroksella 1 silmukka päätetään siis kierroksen alussa. Auttoiko tämä?

   Poista
 9. Hei, mitäköhän tämä kohta tarkoittaa: " Tee myös kavennuksia pääntien molemmin puolin joka 2. kierros 1x2 silmukkaa ja 1x1 silmukkaa. "?
  t.Fani <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tuohon yläpuolelle vähän selvensin tuota samaa asiaa. Täytyypä korjata suoraan ohjeeseenkin, kun siinä olen selvästi kirjoittanut epäselvästi, mitä pitää tehdä! Kiitos siis selvennyspyynnöstä.

   Tarkoitus on siis päättää pääntien molemmin puolin yhteensä 3 silmukkaa, ensimmäisellä kierroksilla pääntien molemminpuolin 2 silmukkaa eli sekä oikealla että nurjalla neulottaessa kierroksen alussa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että seuraavalla neljällä kierroksella päätetään silmukoita tekemällä yliveto-kavennus.

   Oliko tästä apua?

   Poista
  2. Oli apua, kiitos. Luin kyllä kommentitkin, mutta en siitä aivan saanut kiinni että mitä pitäisi tehdä. Nyt selvisi kuitenkin, kiitos :)

   Poista
 10. Teen villapaitaa jonka ohjeesta oli vähän vaikea saada selvää. Täältä löytyi onneksi hyvä ohje kaula-aukon neulomiseen, kiitos siitä, ei jää työ kesken. Samalla löytyi mielenkiintoinen blogi, liityin lukijaksesi :)

  VastaaPoista