Retkikohteet

torstai 1. marraskuuta 2012

Kasvissosesämpylät


Päivänä eräänä kaivelin taas pakastinta ja etsin, mitä aarteita sinne on tullut säilöttyä. Löysin yhden annoksen kasvissosekeittoa, jonka olin pakastimeen laittanut talteen. Kasvissosekeitto on sellainen ruoka, että kun sitä tekeee, tulee tehtyä isompi annos vähän vahingossakin, eikä samaa ruokaa jaksa kovin montaa päivää syödä kotona ja töissä eväänä, joten pakkaseen olin taas nämä jämät säilönyt.

Mutta kasvissosekeitto on onneksi sellainen ruoka, että sitä voi helposti käyttää uudelleen esimerkiksi sämpylöiden taikinassa. Tämäkin keitto sai uuden muodon sämpylöistä seuraavanlaisella ohjeella:

n. 4 dl kasvissosekeittoa
n. 2 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
8 – 10 dl sämpylä-, hiivaleipä-, vehnäjauhoja tai mitä kaapista löytyy

1. Lisää vettä sen verran, että keitosta tulee jokin verran juoksevaa.
2. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva.
3. Lisää suola. Suolan määrä riippuu keiton suolaisuudesta.
4. Lisää kaurahiutaleet ja osa jauhoista ja sekoita eli vaivaa.
5. Lisää öljy ja loput jauhoista, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja reunoista. Itse tein taikinan tosin koneella ja annoin koneen pyöriä alle 5 minuuttia.
6. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alla.
7. Jauhota alusta ja vaivaa taikinaa. Ja leivo haluamasi kokoisia sämpylöitä.
8. Anna sämpylöiden kohota vielä pellillä jonkin aikaa.
9. Paista 200 asteessa, 15 – 20 minuuttia.

Lopputuloksena on tavallista maukkaammat ja värikkäämmät sämpylät. Kerran tein pakastehernesosekeiton jämistä sämoylöitä samalla ohjeella. Totesin, että se ei ollut kovin onnistunut kokeilu. Sämpylät olivat epämääräisen vihertäviä ja maistuivat herneelle. Myös tämä punajuurisosekeitto nesteenä voisi tehdä sämpylöistä turhan eksoottisen värisiä. Sosekeittojen loppuja oli käyttänyt myös vohvelitaikinoissa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti