Retkikohteet

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Sämpylät kaurapuurosta

Meillä tyttö syö puuroa aamu- ja iltapalaksi lähes aina. Taannoisen mahataudin vuoksi puuro ei oikein maistunut, joten halusin keksiä keitetylle puurolle jonkun toisen sijoituskohteen kuin bioroskis. Sämpylätaikinan olen jo aiemmin todennut hyväksi paikaksi piilottaa erilaisia ruoantähteitä, kokemusta on jo sosekeittojen käyttämisestä sämpylätaikinassa.

Tämä kyseinen ohje on aika vaivaton tehdä. Taikinan tekemiseen tai leipomiseen ei mene kauaa, ainoastaan kohottamiseen kuluu aikaa, koska taikina kohotetaan jääkaapista useita tunteja. Tämän vuoksi kaikki nesteet, joita taikinaan laitetaan, saavat olla kylmiä. Taikinaa ei tarvitse myöskään vaivata kauaa. Pääasia on, että taikina on ennemminkin hieman löysä kuin jauhoilla kyllästetty, kova möykky. Siksi jauhot kannattaa sekoittaa taikinaan vaikka parin desin osissa, jolloin näkee, miten hyvin taikina jauhoja vetää. 



Kaurapuurosämpylät
12-14 kpl

2,5 dl kaurapuuroa
3 dl vettä
1 dl maustamaton jogurttia
17 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 dl ruisjauhoja
8-9 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä
1. Sekoita puuro ja vesi keskenään eli laimenna puuro vedellä. Lisää jogurtti ja sekoita.
2. Sekoita hiiva ja suola keskenään, tähän tapaan. Sekoita seos taikinaan.
3. Ala sekoittaa mukaan jauhoja, pari desiä kerrallaan. Lisää puolessa välissä öljy.
4. Taikina on sopivan paksuista, kun se ei ole enää löysää velliä, vaan "imee" kohtuullisesti siihen sekoitetut jauhot. Taikina on tasaista, irtoaa kulhosta, mutta ehkä huonosti käsistä.
5. Peitä taikinakulho kelmulla ja laita jääkaappiin. Anna kohota vähintään 8 tuntia.
6. Kohotuksen jälkeen ota taikina kulhosta ja vaivaa sitä hetken aikaa vielä jauhotetulla pöydällä. Tämän jälkeen leikkaa taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä. 
7. Kohota sämpylöitä vielä 45 minuuttia pellillä, leivinliinan alla.
8. Paista uunissa, 250 asteessa 12-15 minuuttia. 





 
Olen tehnyt näitä nyt kaksi kertaa ja huomasin, että löysä taikina = paremmat sämpylät. Kummallakin kerralla sämpylöissä oli mukavan rapea kuori ja pehmeä sisusta, mutta löysemmällä taikinalla sämpylät olivat pehmeämpiä ja kohosivat kauniimmin (eli ei tuollaisiksi palloiksi, kun toisella kertaa.) Jostain syystä myös ekalla kerralla paistoväri on sämpylöissä kauniimpi. Mutta onneksi näissäkin maku ratkaisee ja se oli kohdillaan kummassakin erässä!

Toisen kerran sämpylät, vähän liikaa jauhoja.



Maistuis varmaan sullekin :)

2 kommenttia:

  1. Onpas todella hyvän näköistä sämpyä!! MMMMM! Namskis! Oon ihan sämpylä-hullu, syön viisi helposti tuoreena peräjälkeen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli kyllä herkkuja, kannattaa kokeilla :) Ja tietenkin sämpylät on parhaita heti uunista otettua, tai ei ehkä ihan heti, silloin yleensä polttaa suunsa, kun ei malta odottaa jäähtymistä.

      Poista