Joko raparperikausi on ohi? Ei kai ja mitäs sitten, vaikka olisikin. Ai nimittäin kertoa teille hyvän raparperipiirakan ohjeen. Usein tekemiäni ja syömiäni piirakoita
on vaivannut kuivuus. Piirakoiden murupohja on kuiva ja kova, joka kaipaa
kaverikseen vaniljakastiketta ja paljon ja siltikin saa pelätä, että
piirakanpala pomppaa lautaselta, kun sitä yrittää saada pienennettyä
suupaloiksi.
Tämän piirakan pohja on mehevä ja muheva, jonka syöminen onnistuu
helposti muovilusikalla pahvilautaselta – juhannuksena testattu. Piirakanpohjan ohje on lainattu perinteisestä toskakakusta, jossa muistin olevan hyvä pohja, jota halusin testata erilaisessa muodossa. Tässä piirakassa raparperi on soseena, eikä paloina.
Ohjeeni mehevään rapaperipiirakkaan on tällainen:
Pohja:
2 munaa
1½ dl sokeria
75 g sulaa rasvaa
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja
Raparperisose:
500 g raparperinpaloja
1 dl sokeria (maun mukaan
enemmän)
1 tl kanelia
1 rkl perunajauhoja
Kauramuru:
1 dl kauralese
2 dl kaurahiutale
1 dl rasva
1 dl fariinisokeri
1. Tee ensin raparperisose.
Laita raparperit, sokeri ja kaneli kattilaan. Kun raparperit ovat pehmenneet,
soseuta seos sauvasekottimella. Lisää perunajauhot.
2. Tee pohja. Vatkaa munat ja
sokeri vaahdoksi. Lisää sula rasva. Sekoita kuivat aineet keskenän ja lisää
seos taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
3. Kaada taikina voideltuun
vuokaan ja esipaista uunissa noin 10 minuuttia 175 asteessa. Tee sillä aikaa
kauramuru: sulata voi ja sokeri kattilassa, lisää leseet ja hiutaleet, sekoita.
4. Levitä sose pohjan päälle ja
viimeiseksi kauramuru. Paista uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes muruseos on
ruskettunut ja pohja paistunut.
Tää kyllä oli hyvää! 3-vuotias luuli syövänsä omenapiirakkaa ja kieltämättä muistutti sitä: hillo oli hyvää (näytti omenalta) ja tämä oli tavallista raparperipiirakkaa lempeämmän makuinen. Ja mehevä, tosiaan, meni ilman kastikkeitakin, vaikka lempilisukkeista olikin monenlaisia mielipiteitä. ;)
VastaaPoista