Tarkastuskierros kuiva-ainekaappeihin ja jääkaappiin kertoi, että
olisi aika kokeilla tätä jo pitkään mielessä pyörinyttä reseptiä. Jääkaapissa
majaili kolmisen viikkoa vanha piimäpurkin loppu ja jo vähän kuivahtanut hiiva,
kuiva-ainekaapissa puolestaan oli kohta vuoden vanhoja kaljamaltaita ja
ruisjauhopussin loppuja. Eli juurikin tarvittavat ainekset
saaristolaissämpylöihin. Aika kaivaa pitkästä aikaa yleiskonekaapista ja
leipoa!
Ohjeen olen ottanut ylös aikoinaan Yhteishyvän Ruoka-lehdestä. Tosin
ihan ohjeen mukaan sämpylöitäni en tehnyt, en kaivannut niihin ohjeissa olleita
kuminan ja fenkolin siemeniä, enkä myöskään pomeranssinkuorta. Ilman niitäkin
lopputuloksena oli ihanan maistuva ja pehmeä sämpylä. Suosittelen kokeilemaan, jos pidät
saaristolaisleivästä!
Saaristolaissämpylät
(18 kpl)
5 dl piimää
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1,5 dl siirappia
2 dl kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja
(karkeita)
7 dl vehnäjauhoja
1. Lämmitä piimä
kädenlämpöiseksi. Sekoita suola ja hiiva velliksi. Yhdistä nämä.
2. Lisää siirappi,
maltaat ja ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi velliksi.
3. Lisää vähitellen
vehnäjauhot ja vaivaa taikina pehmeäksi.
4. Kohota liinan alla
tunnin verran.
5. Vaivaa taikina ja
jaa se kahdeksi. Pyöritä tangoiksi ja leikkaa paloiksi (sämpylöiksi).
6. Kohota sämpylöitä
vielä tovi, vartti vähintään.
7. Paista sämpylät
uunissa, 200-asteessa reilut 10 minuuttia.
Tuli todella maukkaita sämpylöitä, herkullisia! Kiitos reseptistä. :)
VastaaPoistaMukava kuulla. Kiitos kommentistasi :)
PoistaTodella maukkaita sämpylöitä,vähän muutin ohjetta käytin Myllärin sämpyläjauhoja ja leipä ja mämmimallasjauhoja ,
VastaaPoistaKiitos, mukava kuulla. Mämmimallasjauhoilla tuleekin varmasti nyt pääsiäisen sopivia sämpylöitä!
Poista