Tein kuiva-ainekaapin kevättarkistusta eli heittelin pois liian
vanhoja elintarvikkeita ja kauppalistaa loppuvista tai pian loppuvista
tavaroista. Huomasin, että kaljamaltaat olivat menneet reilu kuukausi sitten
vanhaksi ja heti alkoi tehdä mieli saaristolaisleipää. Ajattelin, etteivät
maltaat vielä ole kuitenkaan käyttökelvottomia, joten hain kaupasta puuttuvat
aineet ja aloin leipomaan.
Saaristolaisleipä on oikeastaan aika vaivaton ja helppo leipä leipoa,
koska sitä ei tarvitse vaivata. Vaativinta on antaa taikinan kohota riittävän
kauan ja odottaa leipien paistumista.
Oman leipäohjeeni olen leikannut talteen jostain lehdestä, mutta aika
samalta se näyttää kuin monet netissä pyörivät ohjeet, mutta laitan sen nyt
kuitenkin tähän, jos innostutte leipomaan tätä herkkuleipää.
Saaristolaisleipä, 2
leipää
7 dl piimää
50 g hiivaa
0,7 rkl suolaa
2 dl tummaa siirappia
2 dl ruisjauhoja
2 dl kaljamaltaita
2 dl vehnäleseitä
7 dl vehnäjauhoja
1. Lämmitä piimä
kädenlämpöiseksi. Tee hiivasta ja suolasta seos tämän ohjeen mukaan.
2. Kaada siirappi ja
hiiva-suolaseos piimään. Sekoita.
3. Yhdistä kuivat
aineet yhteen suureen astiaan.
4. Kaada neste kuivien
aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla.
Taikinan tulee olla helposti sekoitettavaa eli aika löysää.
Taikinan tulee olla helposti sekoitettavaa eli aika löysää.
5. Anna kohota liinan
alla 2 tuntia.
6. Voitele kaksi
leipävuokaa. Jaa taikina vuokiin ja tasoita taikina öljytyin käsin.
Anna kohota vielä tovi.
Anna kohota vielä tovi.
7. Paista 175 asteessa 1½ tuntia.
Paiston puolessa
välissä voitele leivät seoksella, jossa on 4 rkl vettä 2 rkl siirappia.
Toinen kätevä vinkki vihreästä kirjasta liittyy siirappiin:
”Siirappia mitattaessa jää siitä suurin osa
mittaan. Sen saa kuitenkin lähtemään niin tarkkaan, ettei sitä jää pisaraakaan,
jos mitan enne mittaamaan ryhtymistä voitelee kuumalla rasvalla tai pistää
kuumaan veteen.”
Minä olen laittanut mittaan pienen tipan öljyä ja
levittänyt sen koko mittaan ja tämän jälkeen lähtee siirappi mitasta yhdessä
hujauksessa. Toimii varmasti myös hunajan kanssa samalla lailla.
Tuoksun voi melkein aistia njam! voi kun viittis joskus itekin väsätä jotain tuoksuvaa ja maistuvaa.
VastaaPoistaSiitä vain tekemään, kuten sanoin, vaikeinta on odottaminen. Ja tässä tapauksessa leipien irtisaaminen vuoista. Muistinkin, miksi jouluna tehtyihin leipiin halusin laittaa leivinpaperit vuokiin...
Poistatätä on pakko kokeilla joku päivä. Saaristolaisleipä on niin hyvää!
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, tämä on kyllä niin hyvää, eikä tarvii laittaa päälle muuta kuin paljon voita!
PoistaMinähän kerään kaapista kaikki vanhat jauhot ja teen tämän huomenna mökillä remontin lomassa. :)
VastaaPoistaPysyykö tuo taikina muuten koossa ilman leipävuokaa? Mulla ei löydy kun yksi vuoka! :(
VastaaPoistaTaikina on kyllä aika vetelää, semmoista puuromaista. Hetken se voi pysyä kasassa, mutta en usko, että siitä tulee kovin leipämainen ilman vuokaa. Senhän vois koittaa tehdä tämmöseen peruskakkuvuokaan, jossa tehdään leikkokakkuja. Siinä tosin voi olla ongelma saada se sieltä pihalle.. Tai sitten pyöreässä irtopohjavuoassa. Vähän erikoisemman mallisia leipiä :D
Poista