Retkikohteet

tiistai 2. elokuuta 2016

Kasvivärjättyjä lankojaSiitä yhdestä keväisestä lauantai-illan inspiraatiosta virisi kiinnostus kokeilla kasvivärjäystä villalangoille. Kirjastosta hain kasan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja laitoin hakuun ison, vähintään 12-litraisen kattilan perään. Kaupasta ostin 10 kerää Novitan Florica lankaa, joka on 100% villaa ja ajattelin sopivan värjättäväksi.

Sitten äiti löysi 16 litran alumiinikattilan, appiukon pellonreunasta keräsin puskan sananjalkoja ja yliopiston verkkoapteekista tilasin alunaa. Löytyipä appiukon vintiltä myös kaipaamani vyyhdityskone, joten ei muuta kuin värjäämään.

Ohjeita sovelsin luovasti ja lopputulos ensimmäisellä värjäyserällä sananjalkaa oli yllättävänkin positiivinen, kirkkaan virheänkeltaista. Seuraavaksi kokeilin muutaman vuoden säilytyksellä olleita kuivattuja suppilovahveroita. Niiden värjäysvoimaan olin vähän pettynyt, ehkäpä sienten olisi pitänyt antaa liota pidempään kuin yön yli, jolloin tuloksena olisi voinut olla jotain muuta kuin tämä toffeinen ruskea. Kolmanteen erään keräsin lupiininlehtiä. Niillä sain värjättyä heleämmän vihreänkeltaista lankaa. Olin odottanut värjäystuloksen olevan vähän tummempi vihreä.

Kaiken kaikkiaan aika mielenkiintoista ja jännittävää hommaa, jota tulen varmasti jatkamaan. Värjäävää ainetta olen käyttänyt siten, että olen kerännyt n. 1kg kasvia/100 grammaa lankaa (kuivattuna 100g/100g). Kasvien päälle kaadoin kuumaa vettä ja annoin hautua vähintään 12 tuntia. Lupiinien kanssa värjätessä oli enemmän aikaa, joten kiehuttelin kasveja vedessä pari tuntia ja annoin sitten seisoa yön yli. Pidemmällä liotuksella väreistä voisi tulla voimakkaampia.


Pureutukseen eli värin kiinnitykseen käytin alunaa, 10% lankaan painosta. Värjäyksen jälkeen annoin lankojen olla vedessä vielä yön yli, jonka jälkeen huuhtelin ne ja pesin pesukoneessa villaohjelmalla, pesuaineen, tilkan huuhteluainetta ja etikan kera. Hyvin väri tuntui pysyvän myös pesussa. Katsotaan, mitä näistä sitten lopulta muodostuu! 

Sananjalka

SuppilovahveroLupiinin lehdet


2 kommenttia:

  1. Oooo!! Ihania! Kaikki värit! Suppilovahvero näyttää tässä mun suosikilta, siitä tulisi ihana pikkutytön neule!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on mielessä yksi semmoinen huivijuttu, jota alunalkaen näistä ajattelin kokeilla tehdä. Mutta katsotaan, mitä syntyy. Tai syntyykö mitään. Lanka on aika ohutta ja hidasta neuloa, että kestääkö kärsivällisyys, vai keksinkö jonkun muun jutun, jonka saa tehdä kaksinkertaisella langalla.

      Poista