Retkikohteet

tiistai 15. tammikuuta 2013

Luistelua järven jäällä

Janne näki unta, että blogini sai julkisuutta jossain lehdessä, kun olin kirjoittanut kuntoiluun liittyvän blogitekstin. Täytyy siis koittaa kirjoittaa urheilusta, vaikka se ei olekaan ihan mun juttuni.

Tänään olimme urheilemassa Näsijärvellä. Retkiluistelemassa. Vai voinkohan kutsua meidän menoa retkiluisteluksi, kun olimme matkassa ihan tavallisilla luistimilla ja hiihtosauvoilla. Suurin osa vastaantulijoista oli varustautunut ammattimaisemmin retkiluistimilla ja pidemmillä sauvoilla. (Merkille pantavaa oli, että suurin osa muista luistelijoista olivat vanhempia ihmisiä, tämä harrastus sopii siis kaikenikäisille!) Mutta hyvin pääsimme eteenpäin noilla alkeellisemmillakin tai siis toiseen tarkoitukseen tehdyillä välineillä, enkä minäkään kaatunut kertaakaan.
Luistelu järven jäällä on jotain ihan erilaista kuin luistelu kaukalossa. Järven jää mahdolliset epätasaisuudet ja railot paikoin hiljentävät vauhtia, mutta pääosin ainakin kyseinen rata oli hyvässä kunnossa ja tasainen. (Juuri noiden epätasaisuuksien vuoksi retkiluisteluun on kehitetty omanlaisensa, pitkäteräisemmät luistimet, jotka vähän tasoittavat menoa epätasaisuuksilla ja estävät luistimien teriä menemästä railoihin.) Oman jännityksensä menoon tuo sekin, kun tajuaa oikeasti luistelevansa pitkin järvenselkää ja alla on jääkylmää vettä. Välillä saattaa kuulua myös jään paukahtelua ja narahtelua. Heikkohermoisten ei siis kannata järvelle lähteä luistelemaan, vaikka olen melko varma, ettei se jää sorru yksittäisen luistelijan alta auratulla reitillä, jonka aurauksesta huolehtii mönkijä.
Oman lisämakunsa luisteluun tuovat tietenkin sauvat. Ne auttavat pitämään tasapainon ja niiden avulla saa pökittyä lisää vauhtia ja otettua pidempiä liukuja. Vähän kuin luisteluhiihtoa, mutta paljon sulavampaa ja sujuvampaa (ainakin omalla kohdallani).

Me luistelimme noin 7,5 kilometrin lenkin Näsijärvellä. Hiking Travel, Hit Ky –niminen yritys huoltaa ja pitää jääreitin lumettomana ja kunnossa. Jäärata on kaikkien vapaassa käytössä, eikä siitä tarvitse maksaa ratamaksua, toisin kuin monessa muussa paikassa. HITin Facebook-sivuilta asiasta enemmän kiinnostuneet voivat käydä seuraamassa luistinradan kunnosta kertovia päivityksiä ja innostua itsekin kokeilemaan retkiluistelua. Pakkaa reppuun mukaan vähän evästä, laita päälle tuulta kestävät varusteet, suojaa erityisesti korvat ja luistele Siilinkarille, pidä evästauko ja luistele takaisin!

3 kommenttia:

  1. Vau! Näyttää hienolta reissulta/elämykseltä.
    Paitsi että oon heikkohermoinen ja pelkään reikiä jäässä. Ja luistimiakin nykyään.

    VastaaPoista
  2. Blogisi sai julkisuutta facebookissa :-)

    VastaaPoista