Retkikohteet

torstai 31. tammikuuta 2013

Puolukka-kinuskipiirakka



Sain pitkästä aikaa hyvän syyn leipoa jotain herkkua, kun kummipoika tuli äitinsä kanssa kylään. Tällä kertaa tein puolukkapiirakan, johon tuli myös yksi omena raastettuna, kinuskia. Lopputuloksena oli ainakin omasta mielestä oikein hyvänmakuinen piirakka, sopivan makea ja kirpeä ja myös itse piirakkapohja oli hyvänmakuinen.

Puolukka-kinuskipiirakka

Pohja:
150 g voita
1½ dl ruoko/fariinisokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maustamatonta jogurttia

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
(nämä keitetään kinuskiksi)
3 dl puolukoita
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1 omena raastettuna

Päälle:
1 dl pohjan taikinaa
50 g manteleita
20 g hasselpähkinöitä
2 rkl vettä

1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna ja sekoita.
2. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita ja lisää jogurtti.
Ota taikinasta noin 1 dl erikseen, johon sekoitetaan manteli- ja hasselpähkinärouhe.
Lisää vielä vähän nestettä notkistamaan.
3. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
4. Lisää pohjalle kinuskikastike, puolukat, joihin on sekoitettu perunajauhot, sokeri ja omenaraaste.
5. Levitä lopputaikina piirakan päälle.
6. Paista uunissa 200 asteessa 30 minuuttia, anna jäähtyä.
 

Olin ajatellut, että pohjalle laitettu kinuskikastike olisi erottunu muusta täytteestä selvemmin, mutta nyt se oli sulautunut osittain pohjaan ja puolukoiden sekaan. Tältä voisi välttyä, jos pohjaa paistaisi ensin yksistään 10 minuuttia, jonka jälkeen vasta laitettaisiin täytteet.

tiistai 29. tammikuuta 2013

Rennompi villapaita



Toinenkin siskoni halusi villapaidan, joten tein töitä käskettyä. Nuorimmalla on vähän erilainen tyyli kuin vanhimmalla, joten tilauksessa oli rennompi ja löysempi villapaita raglanhihoilla. Esikuvana oli tämä villapaita, mutta esikuvana se sitten lähinnä vain toimi, koska käytetty lanka oli aivan eri paksuista ja paita tehtiin yksivärisenä.

Lankana paidassa on Novitan Aito Suomalainen sukkalanka, joka on ilmeisesti vain Keskon myymälöiden valikoimissa. Se on 40% villaa, 35% akryylia ja 25% polyamidia. Neuletiheys on 20x28, joten vähän ohuempaa kuin 7 veljestä, mutta taas hiukan paksumpaa kuin Nalle-lanka. Resorit tein numeron 4 puikoilla, etu- ja takakappaleet 6 pyöröpuikoilla ja hihat 5 puikoilla. Jotain tein tällä kertaa kuitenkin ohjeen mukaan, nimittäin hihat neuloin pyöröneuleena sukkapuikoilla.

Työ valmistui nopeasti, koska käytössä oli sen verran suuret puikot ja sai päästellä menemään vain suoraa, koska tein etu- ja takakappaleen pyöröpuikoilla. Lopputulos tosin hieman epätasaista neuletta paikoitellen, johtuen juurikin tuosta hieman löysemmästä neuleesta. Mutta toivottavasti on käyttäjälleen sopiva paita!     Ja tätähän on helppo tuunata ja koristella vaikka laittamalla nappeja paidan helmaan tai rintapieleen.

Tein samalla ohjeella toisenkin paidan ja kirjoitin ohjeen ylös. Omatekoinen ohjeeni löytyy täältä.

lauantai 26. tammikuuta 2013

Näkkäriä

Olen näkkärin ystävä. Ja näkkäri puolestaan on monen ruoan ystävä. Mielestäni se sopii mainiosti makaronilaatikon, jauhelihakeiton, hernekeiton, jauhelihakastikkeen ja perunamuusin ja kaalilaatikon kanssa. Nämä nyt tulivat ekana mieleen, mutta monen muunkin ruoan kanssa tykkään syödä näkkäriä. Ja myös ihan yksistään se maistuu hyvin.


Ei siis ole ihme, että kun tämän näkkärin ohjeen näin Kalastajan vaimo–blogissa, innostuin sitä tekemään. Koska meiltä ei kaapista löytynyt ihan kaikkia alkuperäisessä ohjeessa olleita raaka-aineita, vähän muokkasin ohjetta. Myös paistoajan lyhensin, koska tein vain puolikkaan annoksen kokeilu mielessä ja kokeiluni alkoi vähän ruskettua liikaa jostain kohdin.

Virittelemäni ohje:

1 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 dl neljän viljan hiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
1 tl suolaa
3,5 dl vettä

Valmistus on helppoa, sekoita vain kaikki raaka-aineet sekaisin massaksi.
Levitä se leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiseksi levyksi
(omastani tuli noin 20x30cm, noin sentin paksuinen).
Paista uunissa, 180 asteessa 45 minuuttia.
Availe välillä uunin luukkua eli päästä höyryt pihalle.

Lopputuloksena on maukas ja rapea näkkäri, joka maistuu eniten seesaminsiemenille. Maistuu hyvälle sellaisenaan, mutta hyvälle myös voin ja juuston kanssa. Ostettiin pari päivää sitten tämän talouden ensimmäinen avokado. Näkkäri juustolla, tomaatilla ja avokaadolla oli myös hyvä yhdistelmä.


torstai 24. tammikuuta 2013

Pitsiä villasukissa

Serkkuni kysyi, tekisinkö hänelle villasukat, joissa olisi vähän pitsineuletta ja palmikkoa. Lupasin tehdä. Ja tein muutamat ylimääräisetkin, jos ne yhdet tehdyt eivät olekaan sopivat tai riittävän hienot.

Valkoiset ja tummemmanharmaat sukat on tehty 7 veljestä langasta, ruskeat ja vaaleammanharmaa (tällä hetkellä pariton) sukka on Nalle-lankaa. Yleensä en käytä Nalle-lankaa villasukkiin, koska se on hieman ohuempaa ja ajattelen, että villasukkien kuuluu olla paksut. Mutta näihin hempeämpiin pitsisukkiin sopii hyvin vähän ohuempikin lanka.

Ylimmän ja alimman sukkaparin tein ohjeen mukaan. Valkoisessa, 7 veljestä langasta tehdyssä sukkaparissa silmukoita on 48 ja harmaassa 56.

Mallit on netistä, Novitalta ja Dropsilta. Ja tuon vielä parittoman sukan ohje on omasta päästä ja vähän malleista kehitelty. 

Lisää tekemiäni pitsi- ja palmikkosukia löytyy täältä.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Kikhernekeitto



Mikä onkaan parempi yhdistelmä kuin talvisen pakkasulkoilun jälkeen tulla sisälle ja syödä lämmintä ja lämmittävää keittoa. No, vielä parempi yhdistelmä on tietenkin syödä tuo lämmittävä keitto ulkona, samalla kun ihailee kaunista ja aurinkoista talvimaisemaa nuotiolla. Emme kuitenkaan valmistaneet keittoa luonnossa, vaan teimme sen valmiiksi kotona, pakkasimme sen termospulloihin ja huristelimme metsään nauttimaan auringosta ja talvesta.

Tähän asti olen ollut sitä mieltä, että en oikein pidä kikherneistä. Mutta ehkä se on johtunut siitä, että olen syönyt niitä vain koulunsalaattipöydästä, jossa ne on tarjoiltu kylminä. Siksi ehkä oli hieman riski päättää tehdä kasviskeittoa, johon tulee kikherneitä ja toista inhokkiania, kuminaa. Mutta ennakkoluuloista huolimatta, keitto oli oikeasti hyvää! En tiedä, johtuiko se sitten ruokailuympäristöstä, vai oliko se oikeasti hyvää. Mutta niin hyvää se kuitenkin oli, että ajattelin kertoa reseptin teillekin, jos tekin innostutte lähteä retkeilemään keittolounaan kanssa tai kaipaatte ulkoilun jälkeen sitä lämmittävää ruokaa.

Kikhernekeitto

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
4 lehtisellerinvartta
1 keskikokoinen chili
loraus oliiviöljyä
1 tl kuminansiemeniä
400 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl tomaattipyrettä
1 tlk kikherneitä
1-2 tl suolaa

1. Kuori ja pilko kasvikset, hienonna sipulit ja chili, kuutioit porkkana ja viipaloi lehtisellerit.
2. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää kumina ja kuullota vielä hetki.
3. Lisää vesi, tomaattimurska, liemikuutio, tomaattipyree ja kikherneet, joiden vesi on valutettu.
4. Anna kiehua kannen alla noin 20 minuuttia.
5. Tarkista maku ja lisää tarvittava määrä suolaa.
Maistuu erityisen hyvälle tuoreen, vaalean leivän kanssa.

ps. Olen jonkin aikaa etsinyt talviulkoiluun sopivia kenkiä. Tähän asti ongelmana on ollut helposti palevalat varpaat, koska kenkäni eivät ole olleet riittävät tilat paksuille sukille. Kiertelin kenkäkauppoja ja pyörittelin kädessäni hienoa ja kalliita villavuorisia, Gore Tex-pinnotteisia kenkiä, mitkä maksoivat siis paljon. Sitten menin Citymarketiin, päädyin lastenosastolle ja ostin Kuomat ja olin tyytyväinen. Hinta oli hyvä, lasten koko sopi hyvin jalkaani, kenkään mahtui paksummat sukat ja villasukat ja silti oli tilaa ilmalle. Ja ei tullut yhtään kylmä varpaisiin, vaikka olimme ulkona 2 tuntia ja pakkasta oli -10 astetta. Ostakaa Kuomat, ne on kotimaiset!