Retkikohteet

maanantai 19. elokuuta 2013

Tampereen seudun retkeilykohteet, osa 7



Tämän seuraavaksi esiteltävän retkikohteen löysimme aikanaan geokätköjä etsiessä. Alueelta nimittäin löytyy muutama geokätkö, joista tosin löysimme vain yhden. Kyseessä on Orivedellä sijaitseva Iso-Vuorijärven retkeilyalue, joka on Oriveden kaupungin ylläpitämä retkikohde.

Vuorijärvi sijaitsee Oriveden pohjoispuolella, noin 60 kilometrin päässä Tampereelta. Alueelle on hyvät opaskyltit kantatie 66. Sopivan parkkipaikkakohdan osoite on Rutajärventie (noin) 180, Orivesi.
 
Vuorijärvellä olemme retkeilleet kahdesti, molemmilla kerroilla polut ovat olleet paikoin hyvinkin märkiä ja reitin varrella on yksi heikkokuntoinen siltakin, joten Vuorijärvelle kannattaa lähteä vedenpitävillä kengillä. Vaikka Vuorijärven retkeilyalue on monelle vieraampi kohde verrattuna Metsähallituksen retkeilyalueisiin, molemmilla kerroilla emme ole olleet ainoita polun kiertäjiä.

Vuorijärven erikoisuus on ehdottomasti Iso-Vuorijärven itärannalla sijaitsevat riippukalliot ja luola. Luolassa on myös nuotiopaikka.


Reitti on paikoin vaikeakulkuinen, koska polku kulkee pitkin Iso-Vuorijärven rantaa, joka on kallioinen ja märällä säällä hyvinkin liukas. Mutta maisemat järvelle ovat kauniita ja niitä on mukava pysähtyä ihailemaan. Reitin loppupäässä (kierrettäessä myötäpäivään) polku kulkee pienen luonnonsuojelualueen reunasta Salmijärven rannassa, josta maisemat ovat myös kauniita. Salmijärvellä on myös se huonokuntoinen silta ylitettävänä.  

Muutoin polku kulkee melko tavanomaisten talousmetsien läpi, joissa ei ole mitään kovin erikoista katseltavaa. Pituudeltaan se on nelisen kilometriä pitkä ja pikku pätkä reitistä kulkee metsäautotietä pitkin.

Laavu- ja nuotiopaikka sijaitsevat pienen Kirvesjärven rannalla. Laavulla on puita, mutta jos oikein muistan, kirvestä tai sahaa sieltä ei löydy. Osa puista on myös ilman suojaa, joten kannattaa varautua kosteiden puiden sytyttämiseen.

Parasta Vuorijärven retkeilyalueessa on luonnonrauha, sinne ei kuulu liikenteen melu, vaan voi oikeasti kuunnella hiljaisuutta. Pientä miinusta voisi antaa retkeilyrakenteiden heikosta kunnosta, mutta toisaalta se luo paikalle oman tunnelmansa, ei kaiken tarvitse olla niin uutta ja kiiltävää, pääasia, että reitti on merkattu selvästi ja polkua pystyy kulkemaan – ja tietenkin nuotiopaikalta on hyvä löytyä puita, ettei tarvitse lähteä nälissään kotiin paistamaan mukaan otettuja makkaroita. 




Lisää retkikohdevinkkejä löydät täältä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, täältähän tuo paikka löytyi! Kävin Siikanevalta tullessa, n.20v. sitten ohimennen, enkä ollut löytää kartalta. Muistelin nimeksi Kalliojärvi, joita on satoja... Hieno paikka, pitää joskus käydä uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myös sinulle viestistäsi! Mukava tietää, että näistä omista muistiinpanoista ja kokemuksista on ollut hyötyä toisille.

      Poista