Retkikohteet

lauantai 2. maaliskuuta 2013

Vihreän kirjan vinkit

Kesällä löysin mökin kirjahyllystä mielenkiintoisen vihreäkantisen kirjan vuodelta 1951. Kirjan alkutekstissä kerrotaan:

”Tähän kirjaan on koottu parisentuhatta käytännöllistä neuvoa ja pikku keksintä naisten kotiaskareiden ja –harrastusten kaikilta aloilta. – Kokenutkin perheenemäntä joutuu varmaan monen niksin kohdalla hämmästymään: noin kätevä ratkaisu hankalaan ja useasti koettuun pulmaan!”

Eli kyseessä on siis Joka naisen niksikirja. Se on ollut minulla kesästä asti ruokapöytä- ja sohvalukemisena eli olen selaillut ja lueskellut kirjan vinkkejä sieltä täältä. Täytyy kyllä sanoa, että nykypäivään kovin monet kirjan vinkit eivät enää toimisi, nykyään kun on jääkaapit, jossa ruoat pysyvät kylminä, joten ei tarvitse miettiä, miten voi säilyy tuoreena kesähelteillä. Uskon myös, että nykypäivänä voi pääsääntöisesti luottaa siihen, että kaupassa myyty tee on oikeaa teetä, eikä tarvitse ruveta testailemaan, onko se väärennettyä (vaikka mistäs sitä voi olla varma, viitaten tähän hevosenliha-kohuun…).

Toisaalta myös kirjassa annetut vinkit hattujen uudistamiseen tai kauluspaitojen kaulusten kääntämiseen ovat nykypäivänä turhia, koska pääosa vaatteista, joita käytetään, ei ole tehty kestämään yhtä pitkää käyttöä ja kulutusta, toisin kuin yli 50 vuotta sitten, jolloin kirja on julkaistu.

Minusta kirjan vinkkejä on mukava lukea, koska ne henkivät vanhanajan tunnelmaa, josta olen kirjoittanut jo aiemminkin. Yksi vinkki kirjassa kuitenkin oli sellainen, jota testasin ja jonka otin käyttööni. Vinkki kuuluu näin:

Kun hiiva sekoitetaan suolaan, nousee taikina tavallista paremmin, jollei hiiva joudu näin seisomaan, vaan sekoitetaan heti taikinaan”.

Eli siis tavallisesta tavasta poiketen hiiva sekoitetaankin suolan kanssa, eikä yritetä liuottaa nesteeseen. Huomattavasti helpompaa ja vähemmän käsiä sotkevaa hommaa, koska tässä lusikka on kätevä apuväline.


Suosittelen kokeilemaan tätä vinkkiä, siinä tapahtuu jännittävä kemiallinen reaktio, josta en sen tarkemmin tiedä, mutta se on mielenkiintoista. Eli sekoita ohjeenmukainen hiiva ja suola määrä keskenään. Voit tehdä sen ensin käsin tai vain painella lusikalla hiivaa suolaa kohden. Nopeasti huomaa, miten hiiva alkaa juoksettua ja suola katoaa tähän hiivavelliin. Tällä tavalla hiivan saa sekoitettua taikinaan paljon helpommin kuin ”vanhaan tapaan” vain murentamalla ja liottamalla se lämpimään nesteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti