Retkikohteet

maanantai 6. toukokuuta 2013

Munkit ja vaniljatäytemunkit



Vappu meni jo, mutta kai silti voin laittaa itsellekin muistiin tämän hyvän munkkiohjeen, josta tehtiin myös ensimmäistä ja tuskin viimeistä kertaa vaniljatäytemunkkeja.

Vaniljatäytteen tein vaniljakreemijauheesta, jota saa ainakin Prismasta, mutta siihen sopii yhtälailla myös vaniljakastikejauheet, ne semmoiset pussissa ja pahvilaatikossa olevat.




Munkit

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1½ dl sokeria
2 munaa
2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
n. 12-13 dl vehnäjauhoja
100 g rasvaa

paistamiseen rasvaa kattilan koosta riippuen litra ja enemmänkin.

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva ja suola. Lisää seos maitoon.
2. Lisää kananmunat, sokeri ja kardemumma. Sekoita.
3. Lisää noin puolet jauhoista, sekoita. Lisää pehmeä rasva. Jatka sekoittamista ja lisää loputkin jauhot. Koita saada aikaan mahdollisimman pehmeä taikina eli älä laita liikaa jauhoja ja anna yleiskoneen käydä 10 minuuttia.
4. Kohota taikina kaikessa rauhassa.
5. Leivo pikkupullia ja anna niiden kohota. Paista kuumassa rasvassa ja sokeri lämpiminä.


Vaniljatäytemunkit
puolikas munkkitaikina kohotettuna

3 rkl vaniljakreemijauhetta
1½ dl kermaviiliä (tai ihan vain ohjeen mukaan vettä)
tippa vettä

1. Yhdistä täytteen aineet ja sekoita sauvasekoittimella muutaman minuutin ajan. Laita jääkaappiin odottamaan täyttämistä.
2. Kauli kohonnut munkkitaikina noin sentin vahvuiseksi levyksi. Leikkaa taikinapyörällä n. 10x15 kokoisia paloja. Täytä munkit eli laita taikinalevyn keskelle vajaa ruokalusikallinen täytettä, ”liimaa” levy munkiksi vedellä eli taita levy kahtia ja sivele reunaan vettä, paina liitoskohta yhteen. Anna kohota vartin verran ja paista rasvassa.

Täytemunkkeja tehdessä kannattaa huomioida se, ettei laita liikaa täytettä, jolloin munkit eivät pysy kiinni. Ja tietenkin kannattaa koittaa levittää täyte tasaisesti koko munkin pituudelta, jolloin täytettä saa joka puraisulla. 

Ja näitähän voi tietenkin myös pakastaa, kannattaa tosin pakastaa sokeroimattomina ja sokerioida vasta sulatuksen jälkeen.

6 kommenttia:

  1. Tein joskus hillomunkkeja ja koko rasva oli punaista kun valuivat pois.kunnes sitte joku viisas sanoi että hillon voi ruiskuttaa valmiisiin munkkeihinjälkeenpäin.Varmaan tuon vaniljakastikkeen kans vois kokeilla samaa. Tuskin muistan aikaa kun huvitti kokeilla kaikkea kivaa ja uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo truuttaaminen oli meillä toisena vaihtoehtona, mutta kun Jannelle jätin noiden täytemunkkien tekemisen, niin se päätyi tuohon täytteineen paistamiseen. Ja tais olla niin, että viimeisistä munkeista vähän tursus täytettä, mutta muuten liimaukset pysyi hyvin kiinni.

      Poista
  2. Uuuh, iiihania munkkeja!! Harmi, kun en ite uskalla paistaa. Tai ylipäätään kokkailla. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä munkkeja ei muutenkaan kannata alkaa paistelemaan, jos jaloissa pyörii muutama rasvakattilaa enemmän huomiota tarvitseva henkilö. Tulkaa käymään, meillä on munkkeja vielä pakastimessa ;)

      Poista
  3. Käytin sitten mukavan puoli tuntia työaikaa ja selailin blogisi läpi. Oli jäänyt vähän postauksia rästiin :) Oot kyllä paljon saanu taas aikaan neulontarintamalla ja muutenkin askarrellen. Hyvännäköisiä munkkeja. Multa jäi vallan tekemättä tänä vuonna kun meni koko vappu aattoa myöten töissä..mälsää.. Mutta joo, täytyypi vähän terästäytyä lukijana taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudelleen :) Tässä on vähän ollut ylimäärästä aikaa, niin on pitänyt keksiä tekemistä, ettei ihan pääse tylsistymään... Voishan sitä tietenkin tehdä jotain, mistä myös maksetaan :D

      Poista