Retkikohteet

tiistai 21. elokuuta 2012

Yllättävä mustaherukka



Pienenä meillä kotona oli niin, että minä söin punaisia herukoita ja siskoni mustia. Samaa jakoa noudatettiin myös marjojen poiminnassa. Lapsuudesta on jäänyt itselleni ajatus, että en pidä mustaherukoista tuoreina ja pakastettuinakin ne ovat mielestäni liian kirpeitä. Viime viikolla kuitenkin tuli todistettua, että vanhat uskomukset eivät pidä aina paikkaansa tai toisaalta, maku voi myös muuttua.

Viime viikolla olin siskoni luona pitämässä seuraa kummipojalleni, josta oli juuri tullut isoveli. Omakotitalon pihalla kasvoi karviaisia ja mustaherukoita, joita kävimme kummipoikani kanssa maistelemassa. Ja koin suuren yllätyksen, kun maistoin ensimmäistä mustaherukkaa. Marja maistui makealle ja ihan erilaisille kuin muistin niiden maistuvan. Innostuin marjoista ja päätin käyttää niitä johonkin leivonnaiseen. Muistin nähneeni netissä jossain hyvännäköisen mustaherukkatortun, jonka löysinkin pienen surffailun jälkeen. Kyseessä oli Kodin kuvalehden mustaherukasta tehty kääretorttu. 


Tein kääretortun tällaisella ohjeella:

Pohja:
4 muna
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (voi tehdä myös Maizenalla)
2,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Hillo:
4 dl mustaherukoita
0,5 dl vettä
1,5 dl sokeria

Täyte:
Mustaherukkahilloa
3 dl mustaherukoita
2 dl vispikermaa
3 rkl sokeria

1. Valmista pohja. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan siivilän läpi.
2. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunissa 225 asteessa, 5 – 7 minuuttia.
3. Kumoa leivinpaperille, johon on ripoteltu sokeria. Anna jäähtyä ja irrota leivinpaperi.
4. Valmista hillo. Laita marjat, vesi ja sokeri kattilaan ja keittele noin 20 minuuttia. (Tämä kannattaa oikeastaan tehdä ensimmäisenä, että hillo ehtii jäähtyä kunnolla.) Jäähdytä hillo.
5. Vatkaa kerma ja mausta sokerilla.
6. Täytä kääretorttu. Levitä ensin hillo, sitten kermavaahto ja lopuksi ripottele vielä marjoja päälle. Kääri rullalle ja nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua.  



Olin ihan yllättynyt, miten hyvää tästä kääretortusta tuli. Hilloksi keitettyjen marjojen maku oli aivan erilainen kuin tuoreiden, mutta ne sopivat hyvin yhteen. 


5 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä (nimenomaan yllättän) hyvää! :)
    -se sisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuostahan sais aika näppärästi tehtyä kakun ristiäisiin. Samanlainen tumma kakkupohja, väliin mustaherukkahilloa ja vähän marjoja ja kermavaahtoa ja vaikka valkosuklaata raastettuna. Päälle kermaa ja marjoja. Ja sitten siihenkin vaikka sitä suklaata raastettuna.

      Poista
  2. Joo sais. Mä aattelin kans, että tosi näppärästi saa kans kakun, kun soittaa paikalliseen kahvilaan. ;D

    Ei uskois, että meidätkin on samoista materiaaleista tehty. ;D

    -H

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa tutulle tuo "ei uskois, että meidätkin on samoista materiaaleista tehty". Samaa voi aina joskus pohtia myös minä siskoni kanssa. ;) Mutta, kääretorttu näyttää hyvälle. Oon joskus tehnyt suklaakakkua mustaherukkatäytteellä. Kivasti raikasti mustaherukka sitä suklaan makua! :)
    -eLINA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta oishan se kauheen tylsää, jos kaikki sisarukset olis innokkaita leipomaan/ompelemaan/taiteilemaan. Eihän siinä sitten kukaan erottuisi edukseen muista millään tapaa!

      Poista