Retkikohteet

perjantai 10. elokuuta 2012

Matkakertomus, Zakynthos 2. – 9.8.2012


Zakynthos on yksi Kreikan lukuisista saarista. Se sijaitsee Joonianmerellä, Kreikan mantereen länsipuolella. Saaren nimestä on olemassa erilaisia kirjoitusasuja ja sitä kutsutaan myös Zanteksi. Matkaoppaiden mukaan Zakynthosin saari on Kreikan saarista vihrein ja hedelmällisin ja sen huomasin itsekin, kun saarella lomailimme viikon ajan. Nyt seuraa siis pienimuotoinen matkakertomus ja omia kokemuksia saaresta.

Saari ja kylät

Saari on melko pieni, päästä päähän vajaat 40 kilometriä, kapeimmilta kohdiltaan alle 10 kilometriä. Saaren pääkaupunki on Zakynthos, jota sanotaan myös Zanteksi.
Paikka auringossa.
Maisemat parvekkeelta.
Saaren rantakylät ovat suosittuja lomakohteita. Itse asuimme Kalamakin kylässä, jossa on alle 1000 vakituista asukasta, mutta lomasesonkeina kylä täyttyy turisteista. Oman näkemyksemme mukaan tuo Kalamakin kylä oli kuitenkin melko rauhallinen turistikohde, sillä esimerkiksi viereinen Laganasin kylän pääkatu oli täynnä erilaisia yökerhoja, baareja ja ravintoloita, jotka ilta- ja yöaikaan täyttyivät brittiläisistä turisteista.
Kalamakin ranta sopii hyvin lentokonebongareille.


Olimme siis tyytyväisiä kyläämme, joka oli riittävän rauhallinen, mutta turisteille tarvittavia palveluita löytyi kuitenkin riittävästi. Kylässä oli siis paljon erilaisia ravintoloita ja taverenoita sekä supermarketteja, joista sai ostettua kaiken tarvittavan. Huomaismme kuitenkin, että supermarketteja halvemmat hinnat olivat turistikylien ulkopuolella olevissa kaupoissa, mutta hintaerot eivät olleet kuitenkaan kovin merkittäviä.

Ruoka ja juoma

Ravintoloissa ruoka oli edullisempaa kuin Suomessa. Pääruoat maksoivat 6 – 12 euroa, kalleimpia ruokia olivat pihvit. Kreikkalaiset ruoat, kuten erilaiset pitkään haudutetut pataruoat olivat melko edullisia. Ravintoloiden ruokalistat olivat usein laajat, tarjolla oli paikallisia ruokia, pizzaa, pastaa ja pihviruokia. Me söimme pääasiassa kreikkalaisia ruokia ja grilliruokia ja pääsääntöisesti olimme tyytyväisiä ruokien makuun.
Kanasouvlaki.
Alkupaloiksi kannattaa tilata pitaleipää ja tsatsikia. Tavallista vaaleaa leipää ja voita tuodaan yleensä aina pöytään ja niistä koostuu myös ns. kattausmaksu. Kerran tilasimme myös kreikkalaisen alkupalalautasen, mezen, jossa oli lajitelma erilaisia paikallisia ruokia. Ihan mukava kokeilu sekin. Aika rasvaisia olivat kuitenkin nämä alkuruoat, koska suuri osa niistä oli friteerattu.

Pitaleipä ja tsatsiki.
Gyros, vähän kuin kebab, mutta parempaa. Kannattaa maistaa!
Ravintoiloihin ei kannata mennä kiljuvan nälän kanssa, koska usein ruokaa joutuu odottelemaan jonkin aikaa. Huomasimme myös, että välimerellinen kiireetön elämäntyyli tulee esiin ravintoloissa, koska astioita ei oltu heti ruokailun jälkeen keräämässä pois tai laskua tuotu heti pyytämisen jälkeen. Välillä siis tuntui turhauttavalta istua ja odotella tarjoilijaa.
 
Jälkiruokia emme tilanneet kertaakaan, niiden hinnat vaihtelivat 2,50 – 5,00 välillä. Monessa ravintolassa kuitenkin saimme laskun maksamisen yhteydessä lautasellisen hedelmiä tai juomasnapsin talon puolesta.

Ruoka kaupassa puolestaan oli kalliimpaa kuin Suomessa. Koska meidän majoitukseen ei kuulunut aamupalaa, tutustuimme Kalamakin kauppoihin ja niiden hintoihin melko laajasti. Pääsääntöisesti lähes kaikki ruokatarvikkeet olivat kaupoissa kalliimpia kuin Suomessa. Näin oli myös suuremmissa ruokakaupoissa, jotka olivat lomakylien ulkopuolella – myös paikallisessa Lidlissä. Jos siis olet aikeissa lähteä Zakynthokselle lomailemaan, kannattaa harkita sellaisen hotellin valitsemista, johon kuuluu aamiainen.

Kokeilemisen arvoinen ravintola on Michaelos, joka sijaitsee hieman kauempana Kalamakin keskustasta, sen kauemman Zanteen vievän tien varrella. Ruoka siellä tuntui olevan aidosti kreikkalaista ja paikka näyttikin olevan erityisen suosittu. Toinen elämyksellinen ravintolavierailu oli Kerin kylässä Sunset Tavern, jossa ruokailimme myöhemmin illalla ja muut asiakkaat olivat pelkkiä kreikkalaisia. Ravintola on suosittu auringonlaskun ihastelupaikkana.

Paikalliset ihmiset

Kreikkalaiset ovat pääsääntöisesti mukavia ja ystävällisiä ihmisiä. Monessa paikkaa tulee toimeen myös englannilla. Saaren ihmisten ystävällisyys kävi ilmi, kun olimme seikkailemassa Laganasin suunnalla. Luulimme tietävämme missä olimme, kun kävelimme maaseudulla oliviipuiden keskellä kulkevaa tietä pitkin. Vähän kuitenkin alkoi olla jo hiki kaikesta kävelemisestä ja ehkä myös hieman arvelutti, mihin olimme matkalla. Ohitsemme ajoi pariskunta traktorilla. He pysähtyivät ja kysyivät, olimmeko matkalla Lagansiin ja käskivät hypätä kärryn kyytiin. Olikin melkoinen elämys, kun istahtaa auringon kuumentamalle rautakärrylle. Matka kylään olikin hieman pidempi kuin olimme kuvitelleet, joten olemme kiitollisia kyydistä. Minkäänlaista maksuahan he eivät suostuneet ottaa vastaan, vaikka sitä tarjosimmekin.

Etenkin iltaisin osa paikallisista osaa olla ylitsevuotavan ystävällisiä. Nimittäin ravintoloiden sisäänheittäjät hyökkäävät heti kimppuun, kun iltakuuden jälkeen kävelet ravintoloiden ohi. Sisäänheittäjien huutelut ja tarjoukset olivat vähän rasittaviakin ja osasta oli hankala päästä eroon.

Iltauinnilla. Kello on 20.15, lämpötila +40 astetta.
Miinusta paikka saa myös rannalla kiertelevistä kaupustelijoista, jotka eivät tosin olleet paikallisia ihonvärinsä perusteella. Jos siis tarvitset aurinkolaseja, koruja, kelloja tai laukkoja, olet varmaan iloinen näiden kaupustelijoiden vierailuista aurinkovarjosi alla, muussa tapauksessa he alkavat myös vähän raivostuttaa.


Autoilu ja tiet
 
Ekso Horan 2000 vuotta vanha oliivipuu.
Koska saari oli pieni ja etäisyydet lyhyet, päätimme jo Suomessa, että vuokraamme yhdeksi päiväksi auton, jotta pääsemme näkemään muutakin kuin pienen Kalamakin kylän. Monessa matkaoppaassa varoiteltiin saaren teiden kunnosta ja paikallisten ajotavoista. Päätiet (jotka karttaan oli merkattu punaisella) olivat pääosin hyväkuntoisia ja hyviä teitä ajaa, mutta poikkeuksiakin löytyi.

Tie, jota pitkin ajattelimme ajaa saaren korkeimman vuoren yli, oli merkattu karttaan punaisella eli sen piti olla hyväkuntoinen tie. Kun olimme ajaneet tietä vajaat 5 kilometriä ja samalla nousseet ylöspäin noin 400 metriä, muuttui tuo melko kapea ja könkköinen tie yhtäkkiä soratieksi. Kävelimme tietä vuoristossa hetken matkaa ja totesimme, että tätä tietä ei kyllä kannata pidemmälle ajaa. Jos siis lähtee vuoristoon ajelemaan, kannattaa kuskin olla melko kylmäpäinen ja hyvä peruuttaja. Muutaman kerran hirvitti.

Ja toinen vinkki on, että aina ei kannata luottaa kartan tiemerkintöihin. Jos katsotte kartasta jonkin reitin johonkin kylään, mutta ette kuitenkaan löydä tieltä opasteita sinne, ainakin meidän tapauksessa se tarkoitti kaksikin kertaa sitä, että tie on niin huonossa kunnossa, että kannattaa etsiä toinen reitti.
Tämmöiseksi soratieksi tie muuttui.

Muuten kyllä suosittelen auton vuokraamista, koska sillä tavoin saarta pääsee näkemään paljon paremmin ja enemmän ja samalla myös kokemaan uusia elämyksiä. Vaikka pelkällä tiekartallakin saarella pärjää, parissa kohtaa otimme avuksi navigaattorin, kun emme meinanneet löytää oikeaa tienhaaraa, jonne piti kääntyä. Opasteita on ja useimmissa kylien nimet lukevat myös ”tavallisin” aakkosin, mutta tiet saattavat olla yllättävänkin pieniä.

Maisemat ja nähtävyydet

Hylkyrannalla ei tarvitse olla yksin.

Hylkyranta ylhäältä. Hylky ei tosin tältä näköalatasanteelta oikein näkynyt.
Zakynthosin saaren ehdottomasti tärkein (turisti)nähtävyys on laivanhylky Navagion lahdessa. Tuo hylky ja turkoosin sininen meri ovat jokaisessa Zakynthosissa kertovissa oppaissa. Mekin tutustuimme tuohon nähtävyyteen sekä mereltä että ilmasta.

Kiliomenon keskeneräinen kirkontorni.

Osallistuimme järjestetylle meriretkelle (hinta 20€/sis. lounas, joka oli onneton), jossa seilasimme laivalla saaren ympäri. Reissu kesti koko päivän ja matkan varrella oli kolme uimataukoa, joista yksi oli tuolla hylkyrannalla. Tuo hylkyrantahan on todellisuudessa todellinen turistikohde ja täynnä erikokoisia paatteja ja ihmisiä, mutta kohde on hieno myös sen turkoosin sinisen meriveden ja valkoisen rannan takia. Suosittelen siis osallistumaan jonkinlaiselle retkelle, jossa pääsee kokemaan tuon merielämyksen. Ja kannattaa varautua siihen, että laivalla ruoat ja juomat maksavat paljon, joten ottakaa omat eväät ja riittävästi juotavaa, koska tuo hinta ja laivalla oleva väkimäärä (=jonotus) oli aika rasittavaa.

Toinen suosittu nähtävyys saarella on Siniset luolat, jotka myös näimme risteilyn aikana. Saaren kallio on ilmeisesti helposti rapautuvaa, sillä saaren rannoilla on paljonkin erikokoisia luolia ja tuon meriretken aikana niihin melkein jo kyllästyi.

Luolat hohtavat sinisenä merivedestä.
Kalamakista Laganasiin ulottuu 5 kilometriä pitkä uimaranta, joka on osa merikansallispuistoa, jossa suojellaan valekarettakilpikonnaa. Nuo kilpikonnat nousevat hiekkarannalle munimaan ja sen takia rannalla on kiellettyä oleskella 19-07 välisenä aikana. Kilpikonnan pesät on merkattu kehikoilla. Itse emme kuitenkaan näitä konnia päässeet näkemään, olisi pitänyt olla aikaisemmin aamulla liikkeellä.
Kilpikonnan pesä.

Yksi mainittava nähtävyys on Kerin kylä, joka sijaitsee saaren eteläkärjessä. Kerissä on majakka ja myös maailman suurin Kreikan lippu. Siellä on myös suosittu näköalapaikka, josta voi ihailla kaunista auringonlaskua. Harmiksemme emme itse ehtineet ajoissa perille, mutta saimme kuitenkin mukavan kokemuksen, kun kävimme syömässä tavernassa, jossa muut ruokailijat olivat pääasiassa paikallisia perheitä. Mukavaa vaihtelua turisteille suunnattuihin ruokapaikkoihin!
Maailman suurin Kreikan lippu Kerissä.
Agios Sostis -saari Laganasissa.

Iloiset lomalaiset.

6 kommenttia:

 1. Reissu kuulostaa ja näyttää hyvältä, oli kiva lukea juttua! :D Ja vähän näyttäisi värikin tarttuneen, kyllä tuolla naamalla jaksaa jouluun asti! ;)

  -Heidi

  VastaaPoista
 2. Tosi erinäköistä kuin kreetalla. Taidanki varata seuraavan loman tuonne.
  Aikatauluista en tiedä,mutta vaikka sitte eläkkeellä.
  Täytyy sanoa että matkailu avartaa,myös sanoin ja kuvin ei-mukana olluttakin.
  _Äitmuori

  VastaaPoista
 3. Tätä oli tosi kiva lukea. Olemme lähdössä nimittäin parin päivän kuluttua Kalamakiin ja hotellikin näyttäisi meillä olevan sama.

  -KM-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos saitte jotain vinkkejä meidän kokemuksista! Ja toivotan teille oikein rentouttavaa lomaa! Ja tietenkin olisi mukava kuulla myös teidän kokemuksia lomakohteesta.

   Poista
 4. Hauskaa, palailin juuri torstaina tuolta, näköala oli omasta huoneestanikin lähes sama kuin tuossa sinun ottamassasi valokuvassa :D.
  Vähän harmitti, kun itselläni ei moottoriajoneuvot pysy käsissä, ja lämpötila oli liian kuuma pyöräilyyn, niin saarta ei samalla tavalla päässyt näkemään. Bussilla tuli huristeltua pari kertaa pääkaupunkiin, ja retkille osallistuttua.
  Mutta ehkä kaunein Kreikan saari, jolla olen ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitko myös Aurinkomatkojen reissulla? Taitavat mennä siinä tapauksessa samat huoneet aina suomalaisille lomailijoille. Maisemat parvekkeelta olivat kyllä kauniit, vaikkei niitä tietenkään päivisin tullut paljon katseltua, kun kuka sitä nyt lomaansa haluaa hotellihuoneessaan viettää!

   Tuo Kalamakin kylä kun on niin pieni, niin meistä ainakin oli mukavaa päästä näkemään saarta vähän enemmänkin. Bussilla mekin matkasimme yhtenä päivän Zanteen katselemaan suurempaa kaupunkia. Parhaat ja mieleenpainuvimmat päivät olivat kuitenkin ehdottomasti se saaren ympäri ajelupäivä ja meriretkipäivä! Pääsi näkemään paremmin tuota todella kaunista saarta!

   Poista