Retkikohteet

maanantai 13. elokuuta 2012

Kuningatarherkkuja


Onni on mies, joka lähtee kaveriksi marjametsään. Tällä kertaa olimme vadelmassa. Löysimme hyvän vadelmanpusikon hakkuuaukon reunasta, josta saimme vajaat 3 litraa vadelmia poimia ja sitten alkoi miestä kyllästyttää. Enemmänkin marjoja pensaisiin kyllä jäi. Itsekin olin siihen mennessä kyllä jo aika syöty, pusikossa oli hyttysiä vähän liikaa.
Ajelimme hiekkateitä vielä eteenpäin ja pysähdyimme kalliolle syömään eväät. Sieltä poimimme vielä vähän mustikoita, jotta saimme kotona tehtyä herkullista kuningatarpiirakkaa. Tämä on hyvä ohje, semmoinen amerikkalainen apple pie –tyyppinen piirakka. Monessa vastaavanlaisessa ohjeessa tähän käytetään suolatonta voita. Ja suomalaisen version saat, kun korvaat vehnäjauhot ruisjauhoilla ja jätät veden pois. Sitten leivonnaista kutsutaan kukoksi.

Kuningatarpiirakka
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
½ dl kylmää vettä

3 dl mustikoita
3 dl vadelmia
1 ½ dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

1. Sekoita jauhot ja sokeri keskenään ja nypi ne voin kanssa ryynimäiseksi seokseksi.

2. Lisää seokseen kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
3. Kääri taikina kelmuun ja laita pakastimeen noin 15 minuutiksi.
4. Yhdistä sillä aikaa täytteen aineet.
5. Ota taikinasta noin 2/3 ja kauli siitä piirakkavuokaa suurempi levy. Voitele vuoka ja nosta levy vuoan keskelle. Taikina saa tulla vähän reunojen yli. Nostamisessa on hyvä käyttää apuna kaulinta.
 Laita täyte vuokaan ja  tee lopusta taikinasta suoroja, joista teet ristikon piirakan päälle. 
Käännä lopuksi vuoan ylittänyt taikina reunan päälle. 
Jos haluat, voi myös voidella piirakan munalla, jolloin se ruskistuu kauniimmin,
6. Paista uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes täyte kuplii.


Piirakka ei ole liian makea, joten se sopii hyvin syötäväksi jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Ja haluteessaan täytettä voi laittaaa enemmän. Nopeammalla myös pääsee, jos jättää koripunoksen tekemättä piirakan päälle ja kaulii vain toisen pyöreän levyn, jonka laittaa piirakalle kanneksi.


Sunnuntaina tein vielä pikaisen jälkiruoan, joka on vähän kuin pappilanhätävara. Kerrosmaljaan laitoin turkkilaista jogurttia, marjoja ja voin ja sokerin kanssa paahdettuja kaurahiutaleita. Helppoa ja hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti