Retkikohteet

torstai 8. joulukuuta 2011

Piparitalo

Jouluperinteisiini on kuulunut varmaan jo kymmenen vuoden ajan piparitalon koristelu ja kasaaminen. Alkuvuosina käytin valmista talopakettia, eli ostin kaupasta talon paloina, jonka koristelin ja kasasin. Tämä talon kasaus tapahtui yleensä pikkusiskoni Sannan kanssa, kun äiti ja isä olivat jouluostoksilla Keskisellä.


Kasaamiskokemuksen karttuessa päätin tehdä talon oman mallin mukaan. Piirsin talon mallin paperille ja leikkasin talon osat valmiista piparitaikinasta. 

Talot tosin olivat aina enemmän tai vähemmän vinksllaan hyvästä suunnittelusta huolimatta. Parina viime vuonna en ole taloa tehnyt, kun äitin mukaan meillä kotona ei ole sille tilaa. 
Tomusokeri-situruunamehu koristelumassa on aina yhtä hankalaa käyttää!

Nyt päätinkin askarrella piparitalon omaan kotiini ensimmäistä kertaa, koska äitin hyllyillä ei ole vieläkään piparitalolle tilaa. Vaikka talo onkin melko turha, koska ei sitä kuitenkaan syödä. Mutta mielestäni se on kuitenkin nätti ja jouluinen koriste. Ja parastahan siinä tietenkin on se piparin tuoksu!
Haastavin vaihe alkamassa, sokerin sulatus ja talon kasaaminen. Kuinka monta sormea palaa tällä kertaa?
Tämänkertaisen talon tein samalla idealla kuin jokunen vuosi sitten. Korkea talo, jossa on ovi kutsuvasti auki. Tai auki sen vuoksi, että sisään voi laittaa tuikun ja käyttää piparitaloa tuikkulyhtynä!
Ehkä voisi tehdä vielä vähän lisää sitä hankalaa koristelumassaa ja piilottaa sillä vinksallaan olevat saumat.
Ja mikä parasta, tällä kertaa en polttanut sormiani kuumaan sokeriin kertaakaan! Ja talon palat liimaantuivat toisiinsa helposti, ilman nuppineulojen apua. Katon rakentaminen onkin seuraava kohta, jota täytyy tsempata.

Ja näin syntyi tunnelmallinen tuikkulyhty!

2 kommenttia:

  1. Kivan näkönen! Meillä ei oo koskaan kotona ollut piparitaloa, enkä oo omaan kotiinkaa sellasta viittinyt vääntää, kun oon jouluksi aina lähteny pois. Oon aina ajatellu, että sellasen rakentaminen on jotain ydinfysiikkaa ku äiti on sanonu et liian vaikeeta :) Ehkä pitäis kokeilla tänä vuonna, ku tulee muutenki kaikki jouluruuat ja -herkut tehtyä itse.

    VastaaPoista
  2. Ei tuommoisen perus tönön rakentaminen mitään kovin vaikeeta ole. Vaikein osuus on tietenkin saada palat istumaan kohdikkain. Siinä en taaskaan onnistunut, mutta voin myös tunnustaa, että melko pikainen pystytys tällä talolla oli jälleen. Eli pikkasen lisää kärsivällisyyttä, niin ei piparitalon nurkat oo ihan näin vetoisia.

    Mutta mä tietenkin perustelen mun väljiä nurkkia sillä, että käytän piparitaloa lyhtynä, niin pitää olla riittävä ilman vaihto :D

    VastaaPoista