Retkikohteet

maanantai 29. elokuuta 2011

Metsäretki Laipanmaalla

Lähes heti Suomeen paluun jälkeen alkoi tehdä mieli lähteä metsään, luonnon keskelle ihmettelemään loppukesän alkusyksyn aikaansaannooksia. Lauantaiksi olikin luvattu erityisen lämmintä ja aurinkoista päivää, joten  päätimme lähteä silloin retkelle Kangasalan perämetsiin, Laipanmaalle.

Retkellä yksi tärkeimmistä asioista on tietenkin hyvät eväät, jotka syödään jossain kivalla ja kauniilla paikalla.  Ja toivon mukaan rauhassa muiden ihmisten seurasta. Metsään kun harvemmin lähdetään tutustumaan uusiin ihmisiin tai kulkemaan polkuja jonossa vieraiden ihmisten perässä. Siinä suhteessa Laipanmaa olikin hyvä kohde, koska koko taipalemme aikana poluilla näimme yhteensä 3 ihmistä. Metsässähän vastaantulijoita tervehditään aina reippaasti, mutta samalla kiristetään omaa kulkuvauhtia, että pääsee eroon noista muukalaisista. Mutta siis eväät, tärkeä asia! Tällä kertaa teimme evääksi tuhdit ruisleivät, ehkä jopa hampurilaisiksi niitä olisi voinut kutsua. Lisäksi mukana oli tietenkin myös makkaraa nuotiolla paistettavaksi ja jotain pientä makeaa.

Jannen harrastuksiin kuuluu sienestys ja varmuuden vuoksi mukaan otettiin tietenkin muovipussi, jos saalista löytyy. Ja kyllähän niitä sieniä ihan mukavasti löytyi! Komeita herkkutatteja löytyi useampikin. Herkkutattien lisäksi pussiin päätyi muutama kantarelli, useampi vaaleaorakas ja yksinäinen mustatorvisieni. Noudatimme periaatetta, että kerätään sieniä, jotka varmasti tunnetaan. Jätin kuitenkin suosiolla kärpässienet rauhaan.


Retken sienisaldosta tehtiinkin sitten iltapala sunnuntaille, mehevä sienipiirakka kera salaatin!


Päivä oli ennusteiden mukainen, eli lämmin ja aurinkoinen! Olimmekin varautuneet helteeseen ja metsässä tarpomisen hikistymiseen uikkareilla ja pyyhkeellä, ja kun lammenrannassa olevalle nuotiopaikalle saavuttiin parin tunnin kävelyn jälkeen, oli mukava vaihtaa hikiset vaatteet bikineihin ja pulahtaa metsälampeen. Vettä ei kyllä voinut sanoa enää millään tavalla lämpimäksi, mutta ainakin raikastavaa se oli! Aurinko onneksi lämmitti edelleen mukavasti, joten makkaroiden kypsymisen aikana ehti hieman makoilla ja ottaa aurinkoa. Harvemmimpa sitä tulee retkellä ollessa nautittua auringosta bikinit päällä!


Vaikka päivä oli kesäisen lämmin, lähestyvä syksy näkyi metsässä kyllä selvästi. Puiden lehdet olivat osittain jo kellastuneet, puolukat olivat jo lisäilleet poskipunaa poskiinsa ja lintujen laulu alkukesän konserteista oli hiljentynyt. Tavoitteeni oli nähdä retken aikana käärme, koska en ole tänä kesänä käärmettä nähnyt. Noh, en nähnyt vieläkään. Mutta sen sijaan näimme 3 hirveä, jotka lähtivät ryminällä alle 10 metrin päästä pakoon meitä. Onneksi eivät lähteneet meitä kohden juoksentelemaan, siinä olisi voinut tulla pieni paniikki itsellekin.


Luonto toivotteli meille sydämellistä syksyn alkua.
 

2 kommenttia:

  1. Kivoja juttuja täällä taas! Vähän rasittaa kyllä, kun niin raskasta onpi rullailla sivuja eestaas (kuvien takia?), mutta asialle ei varmaan mitään voi, vai? :)

    VastaaPoista
  2. Juu, todennäköisesti johtuu juurikin noista kuvista, että välillä vähän hitaasti rullailee sivuja eteenpäin. Ja tietenkin myös varmaan koneesta, jolla kattoo... siihen en osaa vastata, voiko asialle tehdä joitan :D

    VastaaPoista