Retkikohteet

keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Vadelmaleivokset



Meillä on leipominen vähentynyt huomattavasti vaikkapa vuoden takaisista ajoista, kun viime kesänä tytöllä todettiin kananmuna-allergia, useinhan leivontaohjeissa sanotaan ”vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi” tai ”lisää sokeri-voivaahtoon munat yksitellen vatkaten”. Munattomia ohjeita en ole kovin paljoa jaksanut etsiä. Sen verran kuitenkin panostin, että synttäreille tehtiin perinteinen kermakakku, jossa pohja oli munaton. Ja erikoinen. En innostunut. Mutta onneksi allergia ei ollut merkittävä ja neuvolan terveydenhoitajan mukaan todennäköisesti kasvun myötä häviää kokonaan.

Mutta pidemmittä puheitta, tässä munattomat vadelmaleivokset, joiden ohje on vanha ohjeeni, josta korvasin ohjeessa olevan kananmunan maidolla. Puolikkaassa taikinassa se toimi hyvin, mutta kun tein vieraille leivoksia isommalla taikina, tuli pohjista kovia.

Tässä siis ohje n. 10 vadelmaleivoksen tekoon. 


75 g rasvaa
0,5 dl sokeria
30 g maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Täyte
1,5 dl (vispi)kerma
1 dl ranskankerma
0,5 dl fariinisokeri

vadelmia

1.       Aloita tekemällä täyte. Vaahdota kerma ja lisää ranskankerma ja fariinisokeri. Laita jääkaappiin (vaikka jo valmiiksi pursotinpussiin) maustumaan ja kiinteytymään.
2.       Vatkaa pehmennyt rasva ja sokeri vaahdoksi.
3.       Lisää seokseen jauhot ja leivinjauhe sekä maito. Sekoita.
4.       Laita muffinivuokaan leivosvuoat ja laita nokare taikinaa jokaiseen vuokaa, painele taikina tasaisesti pohjalle.
5.       Paista uunissa, 200 asteessa n. 10 min.
6.       Anna pohjien jäähtyä, jonka jälkeen pursota täyte leivoksiin ja koristele vadelmilla.

Leivokset kannattaa täyttää ja syödä heti pohjan jäähdyttyä, silloin ovat parhaimmillaan, eikä pohja tosiaan ehdi kovettua liikaa. Täytteeseen tuleva fariinisokeri tuo kermaan kinuskisen maun ja vadelma ja kinuskihan ovat klassinen makupari.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti