Meillä on leipominen vähentynyt huomattavasti vaikkapa vuoden
takaisista ajoista, kun viime kesänä tytöllä todettiin kananmuna-allergia,
useinhan leivontaohjeissa sanotaan ”vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi” tai ”lisää
sokeri-voivaahtoon munat yksitellen vatkaten”. Munattomia ohjeita en ole kovin
paljoa jaksanut etsiä. Sen verran kuitenkin panostin, että synttäreille tehtiin
perinteinen kermakakku, jossa pohja oli munaton. Ja erikoinen. En innostunut. Mutta
onneksi allergia ei ollut merkittävä ja neuvolan terveydenhoitajan mukaan
todennäköisesti kasvun myötä häviää kokonaan.
Mutta pidemmittä puheitta, tässä munattomat vadelmaleivokset, joiden
ohje on vanha ohjeeni, josta korvasin ohjeessa olevan kananmunan maidolla.
Puolikkaassa taikinassa se toimi hyvin, mutta kun tein vieraille leivoksia
isommalla taikina, tuli pohjista kovia.
Tässä siis ohje n. 10 vadelmaleivoksen tekoon.
75 g rasvaa
0,5 dl sokeria
30 g maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
Täyte
1,5 dl (vispi)kerma
1 dl ranskankerma
0,5 dl fariinisokeri
vadelmia
1. Aloita tekemällä täyte. Vaahdota kerma ja
lisää ranskankerma ja fariinisokeri. Laita jääkaappiin (vaikka jo valmiiksi pursotinpussiin) maustumaan ja kiinteytymään.
2. Vatkaa pehmennyt rasva ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisää seokseen jauhot ja leivinjauhe sekä
maito. Sekoita.
4. Laita muffinivuokaan leivosvuoat ja laita
nokare taikinaa jokaiseen vuokaa, painele taikina tasaisesti pohjalle.
5. Paista uunissa, 200 asteessa n. 10 min.
6. Anna pohjien jäähtyä, jonka jälkeen pursota
täyte leivoksiin ja koristele vadelmilla.
Leivokset kannattaa täyttää ja syödä heti pohjan jäähdyttyä, silloin
ovat parhaimmillaan, eikä pohja tosiaan ehdi kovettua liikaa. Täytteeseen
tuleva fariinisokeri tuo kermaan kinuskisen maun ja vadelma ja kinuskihan ovat
klassinen makupari.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti