Retkikohteet

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Mallista oppiminen

Lapsen kasvatustyössä on välillä mukava huomata, kuinka lapsi on oppinut toimintamalleja vain seuraamalla ja matkimalla kasvattajiensa toimintaa.

Leikkejä sivusta seuratessa kuulee, kun lapsukainen hoitaa vikiseviä pehmolelujaan ja kuiskii niille ”ei hätää, olen tässä, ei hätää”. Toisaalta ruokapöydässä huomaa usein oppia tulleen myös kodinulkopuolelta: jos me vanhemmat käymme ruokapöydässä keskustelua, johon lapsi ei osallistu, kuuluu (turhankin usein) huuto: ”ruokarauha, kaikille ruokarauha” tai ”mun korvat ei kestä tätä meteliä”. Oppeja ilmiselvästi hoitopaikan ruokailutilanteista.

Mutta sitten on myös niitä toisenlaisia oppeja. Jos kaupassa satutaan ottamaan pikkukärryt, saattaa niiden käsittely muistuttaa toisinaan iskän kärryjen käsittelyä. Kärryjä saatetaan pyörittää ympäri tai toisinaan kärryjen ohjaustapa on muistuttaa iskän rentoa kärryjen käsittelyä.

Otimmepa yhtenä päivänä taas tytön kanssa yhteen jostain olemattomasta aiheesta. Suutuksissaan hän marssi huoneeseensa ja paukautti oven kiinni. Hups, kuulostipa nolon tutulta tavalta reagoida. Annoin hänelle aikaa jäähdytellä ja hetken kuluttua ovi aukesi ja vähän jo lauhtunut lapsi haki jotain olohuoneesta ja palasi takaisin omaan huoneeseensa. Ja sitten vielä hetken päästä uudelleen.

Jonkin ajankuluttua ovi aukesi ja lapsi huusi ylpeyttä äänessään äitiä. Kun menin katsomaan tilannetta, huomasin, että huoneessa oli siivottu ja olohuoneesta oli haettu siellä olevia tavaroita. Tyttö myös ylpeänä kertoi siivouksestaan. Vai niin, olen nyt sitten huomaamattaan opettanut tytölleen myös kiukkusiivouksen, sen ovien pakauttamisen lisäksi. Hienoa.


2 kommenttia:

  1. Tää oli kyllä hyvä! :D Valitettavasti meillä ei oo kiukkusiivous vielä ainakaan siirtynyt mallioppimisteitse eteen päin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasin sanoa jo, että tuo kiukkusiivous on kyllä jäänyt tuohon yhteen kertaan, mutta eilen oli taas toinen vastaavanlainen tapaus. Ja äitiä pyydettiin taas katsomaan, kun oli hienosti siivottu :)

      Poista