Retkikohteet

torstai 29. syyskuuta 2016

Mitä minä sanoin!

Tiedätte varmaan fiiliksen, kun joskus tekisi mieli sanoa, että minähän tiesin! Mitäs minä sanoin. Nyt viime vuosien aikana on aina välillä tullut sellainen fiilis.

4,5 vuotta sitten tein opinnäytetyöni, jossa kirjoitin mm. metsän tai ylipäänsä luonnon hyvinvointia lisäävistä vaikutuksista; luonnossa oleminen rentouttaa, rauhoittaa, parantaa keskittymiskykyä. Luonnossa oleskelu jopa laskee stressiä ja verenpainetta, siihen riittää myös luontokuvien katsominen. Kirjoittelin siitä silloin myös tänne.

Muistan, kun opinnäytetyöseminaarissa esitelessäni työni teoriaosuutta, yksi opettajistani naureskeli aiheelle: ”Tarkoittaako tämä sitä, että puuta halailemalla voi pitää yllä mielenterveyttä?” Tunsin oloni vähän hämmästyneeksi ja myös nolostuneeksi. En ollut odottanut kyseiseltä opettajalta tuollaista vähättelevää kommenttia ja ehkä vähän alentavaa suhtautumista itse mielenkiintoisena pitämää aihetta kohtaan.

Mutta neljässä vuodessa on tapahtunut paljon. Kyseistä tutkimustuloksista ja luonnon hyvinvointia lisäävistä vaikutuksista on kirjoiteltu monissa lehdissä, niin sanomalehdistä kuin naisten lehdistäkin. Niistä puhutaan radiossa, somessa ja televisiossa, viimeksi tällä viikolla Ylen Inhimillisessä tekijässä. Metsä, luonto, retkeily ja yleinen kiinnostus luontoon on nyt in, suomalaisia kannustetaan viettämään enemmän aikaa luonnossa, se kun rentouttaa ja auttaa unohtamaan arjen kiireet ja stressin.  Ja se on tärkeä osa suomalaisuutta.

Mutta se piti vielä sanoa, että mitäs minä sanoin jo silloin neljä vuotta sitten, luonto lisää ihmisten hyvinvointia.


Ja lopuksi ennustan, että muutaman vuoden sisällä nousevaksi trendiksi nousee lankojen kasvivärjäys. Ja pitää vielä sanoa, että minähän kiinnostuin villiyrttien käytöstä (tosin ulkoisesta) vähän aiemmin, kun siitäkin tuli trendi. Ja Janne on ollut kiinnostunut ja innostunut leivänleipomisesta juuresta. Että sitten tiedätte, kuka näistäkin oli perillä jo muutama vuosi sitten.

Onko teillä mielessä jotain, mistä pitäisi päästä sanomaan, että mitäs minä sanoin?


4 kommenttia:

 1. Kultaiset kakkulat!! Kyllä ne pian tulee. Kiitos taitaa mennä Mikael Gabrielille, eikä mulle, vaikka sanoinki eka. 😉 Ja kuivakakkujen ennustin tulevan muotiin. Ei oo vielä tainnut tulla? 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivakakkujen paluuta odotellessa! Niitähän vois alkaa itekin tuoda esille enemmän, niin jos se auttais paluuta? Seuraavaan lankakerhoon leivotaankin vanhakunnon tiikerikakku!

   Poista
 2. :D mä nyt vasta löysin tänne tuon sun siskoon blogin kautta, phiuuu!!

  Siis meillä on hoiturikoulussa puhuttu jo 10 vuotta sitten, että metsällä ja luonnolla on jo vartissa ihmisen verenpainetta laskeva vaikutus. Ja aina olen ollut sitä mieltä, että menkää ihmiset metsään! Ja vaikka sitten halailemaan puita, sekin on aivan mukavaa puuhaa. :D

  Mulla on itseasiassa aika paljonkin sellaisia "tämä tulee vielä, saattepa nähdä". Asioita, joista toiset on sitä mieltä, että "ei enää, ei uudestaan".
  Mutta uskotteko: mä sain värityskirjan 18-vee synttärilahjaksi. Ja uhosin silloin, että "kaikkien aikuisten pitäis väritellä" ja "väritteleminen tekee hyvää, aikuisellekin". Tadaa, menkää lehtihyllylle katsomaan! :D

  Meillähän äiti leipoo juureen leivän, on leiponu aina. Ei sillätavalla kuin suurin osa ajattelee: että otetaan pakkasesta taikinapala ja lykätään se uuteen taikinaan, vaan suomalaisittain: tehdään juuri ensin ja hapatetaan uusi taikina leipomista varten. Ja hyvää on.

  -Akka-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vain tänne. Kuten näkyy, täällä on nykyään/tällä hetkellä vähän hidasta palvelua. Työt kotona ja kodin ulkopuolella haittaa harrastuksia ja hidastaa ajatuksen kulkua.

   Kyllähän tuo aikuisten värityskirjan tulo on nyt jälkeenpäin ihan selvä juttu: aikoinaan koulussa saaduista monisteista piti aina väritellä kirjainten sisusta, siis o:t ja p:t. Mukavaa ja rentouttavaa tekemistä tunnille. Ja jos otti mukaan oikein värikynät, sai aikaan kivan värikkäitä monisteita.

   Poista