Retkikohteet

torstai 9. lokakuuta 2014

Soodalla siivous sujuu



Torstaisen siivouspäivän kunniaksi kerron teille siivousvinkin. Sooda, ruokasooda. Joka paikan puhdistusaine, joka on myrkytön, hajuton ja kaikin puolin vaaraton, käytetäänhän sitä ruoanlaitossakin. Soodan puhdistusteho perustuu samaan kuin monien virallistenkin puhdistusaineiden, se on emäksistä eli (useimmat) tahrat liukenevat soodalla puhdistettaessa. Puhdistusteho perustuu osittain myös sen jauheiseen rakenteeseen, joten se toimii hyvin myös hankausaineena. En ole tutustunut tarkemmin siivoukseen tarkoitettuihin taikasieniin, mutta voisin kuvitella soodan olevan niiden mystinen taika-aine, joka poistaa tahran kuin tahran.

Minä käytän soodaa useissa perussiivouskohteissa, kuten lavuaareissa ja hanoissa vessassa ja keittiössä. Ripottelen soodaa lavuaariin vähän joka puolelle ja pesen a hankaa kostealla sienellä. Lopuksi huuhtelen ja kuivaan puhtaalla, nihkeällä liinalla. Lopputulos on kiiltävää ja puhdasta.

Sooda poistaa hyvin myös mukien kahvi- ja teepinttymät. Ripottelen mukin pohjalle vähän soodaa ja hankaan puhtaaksi pesusienellä (toimii paremmin kuin tiskiharja). Tämän jälkeen on vielä hyvä pestä mukit normaaliin tapaan. Toimii myös kattiloiden, pannujen tai uunivuokien pinttymiin. Tai vaikkapa lusikoihin.

Sooda tehosi hyvin myös tussin jälkiin työpöydässä ja vaunujen renkaista (kumista) tulleisiin mustiin raitoihin valkoisissa ovissa ja seinissä. Näissä tapauksissa kastoin kostean pesusienen soodaan ja hankasin tahrakohtaa. Lopuksi vielä pyyhintä puhtaalla, kostealla rätillä, niin ei jää valkoisia soodatahroja putsauskohtaan.

Sooda imee itseensä myös hajuja, joten sillä voi koittaa puhdistaa vaikka pahanhajuiset kengät tai muoviastiat. Lisää siivousvinkkejä ja käyttökohteita kannattaa googletella, niitä löytyy paljon aina mattojen hajujen poistosta lasten lelujen pesuun tai vaikkapa pyykin ja hampaiden valkaisuvinkkejä tai miten sooda toimii närästykseen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti