Retkikohteet

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Mars metsään!



Jokin aika sitten päätin, että kun seuraavan kerran luen jostain lehdestä jutun luontoliikunnasta ja luonnon positiivisista vaikutuksista ihmiselle kokonaisvaltaisesti, kirjoitan aiheesta jutun blogiini. Aihe on minulle ennestään tuttu, sillä opinnäytetyöni ja yksi työhommani liittyivät metsien hyvinvointia lisääviin tekijöihin. Samasta aiheesta olen kirjoittanut jo aiemminkin, silloin keskityin enemmän mielipaikkoihin



Monelle, jotka minut tuntevat ja ovat tätä blogia lukeneet, tietävät, että pidän retkeilystä, metsästä ja luonnosta. Ja erityisesti näin keväisin mieleni tekee tarkkailemaan heräävää luontoa – kuuntelemaan lintujen laulua, ihastelemaan ensimmäisiä kukkia ja nuuhkimaan maan tuoksua. Ja samaan aikaan haluan päästä metsään rentoutumaan, liikkumaan ja unohtamaan kotona odottavat hommat.

Luonnon hyvinvointia lisäävä voima ei liity puiden halailuun, kuten yksi opettajani naureskellen kysyi, kun esittelin opinnäytetyöni teoriaosuutta. Kaiken takana mielestäni on se, että ihmisen mielenkiinto, ajatukset ja katse kohdistuvat johonkin muuhun kuin häneen itseensä. Ajatus joko lentää tai lepää, kun vaikkapa katselee kaunista maisemaa korkealta kalliolta tai istuu järven rannassa. Silloin ei keskity itseensä ja omiin ongelmiinsa, vaan ainoastaan siihen, mitä näkee, tuntee ja kuulee. Kaupungin ihmisvilinässä tällaista hyvällä tavalla tyhjää mieltä ei voi saada yhtä helposti, sillä ympärillä on jatkuvasti melua ja erilaisia mainoksia tai ohikiitäviä autoja ja ihmisiä, jotka vievät mielenkiintoa ja pitävät aivot töissä. Itse ainakin olen monesti huomannut, että metsäretkeltä lähtiessä hyvä fiilis ja rentoutunut olo laskee sitä mukaan, kun autojen, rakennusten ja betonin määrä lisääntyy ja vihreys vähenee.


Kun pääsee tällaiseen rentoutuneeseen tilaan, stressi vähenee, mieliala kohoaa ja huolet unohtuvat, keskittymiskyky paranee ja tutkimusten mukaan myös verenpaine ja pulssi laskevat. Ja samalla myös fyysinen kunto kasvaa, koska useimmiten metsien kauneimmat paikat ovat pienen kävelymatkan päässä.

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta päästä luontoon liikkumaan ja unohtamaan itseään. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että myös kauniiden luontokuvien katselu tuo näitä positiivisia vaikutuksia. Siksi monissa virastoissa suositaan luontoaiheisia tauluja ja käytetään viherkasveja sisustuksessa. Lisätkääpä tekin luontokuvia työpaikkojen seinille tai vaikka tietokoneen näytönsäästäjäksi ja voitte kuvia katselemalla vähentää stressiä työnteon lomassa. Tai kokeile katsella luontokuvia ennen pelottavaa tilannetta, kuten hammaslääkäriin menoa. Kuvien katselun pitäisi rentouttaa ja vähentää jännitystä.

Kaivelin vanhoja papereitani, joista bongasin yhden artikkelin, jossa kerrottiin japanilaisesta tutkimuksesta, jossa todettiin päivänmittaisen luontoretken nostavan ihmisen vastustuskykyä liki kolmen viikon ajaksi. Tämän innoittamana kehotankin kaikkia lähtemään metsäretkelle. Pakkaa reppuun mukaan hyvät eväät ja lähde bongailemaan kevään merkkejä, kukkia ja lintuja ja hanki samalla itsellesi parempi vastustuskyky kevätflunssaa vastaan.

Aiheesta voit lukea lisää Metsähallituksen Luontoon.fi -sivustolta.



”Takaisin luontoon. Elämme vain kerran. Hiiteen velvollisuudet.” – Muumipappa
  

9 kommenttia:

  1. Yths:n hammaslääkärit on liimanneet vastaanottohuoneiden kattoon metsäaiheisia kuvia, niitä on potilaiden sitten toimenpiteiden aikana kiva katsella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinoa, että tutkittua tietoa käytetään oikeasti hyväksi! Saisivat muutkin ottaa oppia. Tosin hammaslääkärissä kuvat eivät toimi mulla, kun vaihtavat aina rillit aurinkolaseihin, niin näkö ei riitä edes lamppuun asti tarkkana.

      Tietäisin kyllä pari muutakin paikkaa, jossa voisivat liimailla kattoon kuvia, jotta rentoutuminen selällä makoillessa onnistuisi paremmin.

      Poista
  2. Mikäs pikkunapero siinä lammenrannalla istuksii. Aika vanha kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaivelin vanhoja kuvia, kaikki paitsi tuo naperon kuva on vuodelta 2008. Napero on 2007. Oli niin suloinen, että oli pakko laittaa :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kaivelin tarkoituksella vanhoja valokuvakansioita, kun etsin omaa silmää miellyttäviä maisemia. Se valokuvien selailukin oli aika mukavan rentouttavaa hommaa.

      Poista
  4. Hienoja kuvia!
    Tämä on niin tärkeä aihe ja itselle myös hyvin läheinen. Ja onneksi itse saan asua keskellä luontoa, sadesäällä voi tuijotella vaikka ikkunasta ulos ja unohtaa ne sotkut ympärillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Toivottavasti tulevaisuudessa munkin kodin ikkunoista näkyy kauniimpaa luontoa kuin tällä hetkellä.

      Poista