Retkikohteet

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Saaristolaissämpylät



Tarkastuskierros kuiva-ainekaappeihin ja jääkaappiin kertoi, että olisi aika kokeilla tätä jo pitkään mielessä pyörinyttä reseptiä. Jääkaapissa majaili kolmisen viikkoa vanha piimäpurkin loppu ja jo vähän kuivahtanut hiiva, kuiva-ainekaapissa puolestaan oli kohta vuoden vanhoja kaljamaltaita ja ruisjauhopussin loppuja. Eli juurikin tarvittavat ainekset saaristolaissämpylöihin. Aika kaivaa pitkästä aikaa yleiskonekaapista ja leipoa!

Ohjeen olen ottanut ylös aikoinaan Yhteishyvän Ruoka-lehdestä. Tosin ihan ohjeen mukaan sämpylöitäni en tehnyt, en kaivannut niihin ohjeissa olleita kuminan ja fenkolin siemeniä, enkä myöskään pomeranssinkuorta. Ilman niitäkin lopputuloksena oli ihanan maistuva ja pehmeä sämpylä. Suosittelen kokeilemaan, jos pidät saaristolaisleivästä!

Saaristolaissämpylät (18 kpl)

5 dl piimää
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1,5 dl siirappia
2 dl kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja (karkeita)
7 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Sekoita suola ja hiiva velliksi. Yhdistä nämä.
2. Lisää siirappi, maltaat ja ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi velliksi.
3. Lisää vähitellen vehnäjauhot ja vaivaa taikina pehmeäksi.
4. Kohota liinan alla tunnin verran.
5. Vaivaa taikina ja jaa se kahdeksi. Pyöritä tangoiksi ja leikkaa paloiksi (sämpylöiksi).
6. Kohota sämpylöitä vielä tovi, vartti vähintään.
7. Paista sämpylät uunissa, 200-asteessa reilut 10 minuuttia.



4 kommenttia:

  1. Tuli todella maukkaita sämpylöitä, herkullisia! Kiitos reseptistä. :)

    VastaaPoista
  2. Todella maukkaita sämpylöitä,vähän muutin ohjetta käytin Myllärin sämpyläjauhoja ja leipä ja mämmimallasjauhoja ,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kuulla. Mämmimallasjauhoilla tuleekin varmasti nyt pääsiäisen sopivia sämpylöitä!

      Poista