Retkikohteet

perjantai 23. maaliskuuta 2018

Ei saa kiroilla”Voihan vittu, Frozen-lehti”
”Vittu, nyt sitä on käsissäkin.”
”Vittuvittuvittuvittu…”

Jep, meidän nelivuotias on oppinut uuden sanan. Valitettavasti sana on tullut käyttöön kotoa kuultuna, sattui olemaan mukana auttamassa isäänsä autonkorjaushommassa ja siellä vaativassa tilanteessa iskältä pääsi lipsahtamaan sana. Vaikka kyllähän tuota sanaa kuulee joka paikassa, radiossa, ravintolassa naapuripöydästä tai ihan vaan vaikka kassajonossa muilta jonottajilta. Mutta ehkäpä iskän sanomana Isosisko innostui testailemaan sanaa itsekin.

On ollut osittain myös huvittavaa huomata, että tyttö osaa käyttää sanaa oikeissa asiayhteyksissä. Askartelussa kimalleliimaa leviää vähän pöydälle ja sormiin ja se kiukuttaa. Tai kun postissa tuleekin Prinsessa-lehden teemanumero, Frozen-lehti ja se jos mikä on hieno yllätys. Tai toisaalta sanan huokaista suustaan hädintuskin kuuluvasti, kun Lego-rakennelmat eivät tahdo onnistua. Mutta sitten on toki niitä kertoja, kun sanaa vain rallatellaan putkeen muun toiminnan ohessa.

En ole oikein osannut puuttua tuon sanan käyttöön. Totaalikieltäminen tuskin onnistuu. Kyllähän te tiedätte, miten uhmakas 4-vee toimii, jos häntä kielletään tekemästä jotain. Sitten sitä ainakin tehdään ja varmasti niin, että kieltäjältä menee hermot. Olen ajatellut, että neutraali suhtautuminen olisi järkevää ja sana vaikka unohtuisi. Ei se onneksi nytkään ole päivittäisessä käytössä. Ehkäpä pitäisi käydä keskustelu, jossa kerron, että sanan käyttäminen on tyhmää ja ei sovi lapsille. Mutta entä jos se vain innostaa häntä käyttämään sanaa vielä lisää? Onko vinkkejä, käytännönkokemusta aiheesta, mikä on paras tapa toimia?  


2 kommenttia:

  1. Mä en kestä kun mua vaan naurattaa toi! 😂😂 Sikäli erikoista, että omien lasten suusta kuultuna kilahdan. (Ei toimi sekään, vahvistan epäilysi.) Meillä tuota käytetäänkin raivosanana ja suututtamistarkoituksessa. Tänään menin saarnaamaan yhdelle kiusaa tehneelle ipanalleni, ja se huusi mun olevan vitun jeesus. Meinasin ratketa liitoksistani. Hmph. Ei oo kyllä viisaita vinkkejä muita kuin tuo, että raivoaminen ei auta. Tuossakaan. Sinnikkäästi silti aina ekana testaan sitä.. 🙊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikä tuo mukanaan siis kehittyneempää kielenkäyttöä. Kiva. Meillä nyt on onneksi taas hetkeksi unohdettu tuo sana. Hänestä on paljon kivempi hokea vaikka peppupeppupeppupeppu. Joten hokekoon nyt sitten kaikessa rauhassa sitä!

      Poista