Retkikohteet

maanantai 15. tammikuuta 2018

Levyn eheyttäminen

Viime aikoina mielessä on pyörinyt muutama tietotekninen asia. Levyn eheyttäminen ja 95% täynnä oleva muisti, siirretäänkö tiedostot toiseen muistiin? Molemmat termit olen yhdistänyt itseeni, vaikka oikeasti se on puhelimen muistikortti, joka on koko ajan täynnä ja vaatisi tyhjennystä ja järjestämistä. Paitsi että täynnä tuntuu olevan oman pään muistikorttikin ja sitä ajatusta pyöritellessä mieleen putkahti tuo levyn eheyttäminen.

Ai mitäkö se levyn eheytys tarkoittaa, tässä suora lainaus Wikipediasta: ”Eheyttäminen tai eheytys on toimenpide, jolla vähennetään tietokoneen kiintolevyllä olevan tiedostojärjestelmän pirstaloitumista. Eheyttämisessä levyn sisältö järjestetään uudelleen siten, että samaan tiedostoon kuuluvat osat sijoittuvat levylle peräjälkeen, toistensa läheisyyteen. Tällöin levyn lukupään edestakainen ja aikaa vievä liikuttelu vähenee ja tiedoston lukeminen nopeutuu. Samalla pirstaloitumista saatetaan ehkäistä tyhjää tilaa tiivistämällä. Jotkin eheyttäjät pyrkivät lisäksi pitämään samaan hakemistoon kuuluvat, pienet tiedostot yhdessä, sillä niitä käytetään usein peräjälkeen.”

Niin, välillä (tai oikeastaan koko ajan) tuntuu siltä, ajatukset päässä ovat siellä täällä, hujanhajan ja muistaminen on hankalaa. Perusjuttuhan on se, että on menossa netistä tarkastamaan jotain asiaa, mutta kun saa selaimen auki, ei ole enää mitään muistikuvaa, mitä piti tehdä. Toisinaan saan oikein kunnolla miettiä, mitä viime viikolla syötiin tai mikä päivä se olikaan, kun kävin kaupassa.

Ja katkonaisista öistä ei kai ole tarkoitustaan muistaa, kuinka monta kertaa on noussut sängystä, laittanut tuttia tai kuka on ollut hereillä mihinkin aikaan. Mutta voi miten hauskaa olisi, jos oman muistin voisi järjestellä vain nappia painamalla.

Toisinaan pysähdyn ihailemaan lapsen muistia. Sinne mahtuu vielä kaikki pienetkin asiat. ”Muistatko äiti, mulla oli tämä paita päällä, kun olin kipeä ja join maitoa. Ja sitä tippui tähän paidalle ja mua itketti.” Ööö… en muista.

Mutta onneksi muistan sen, että tämä johtuu vain vauvavuodesta. Niistä huonosti, pätkissä nukutuista ja torkutuista öistä. Ja viimeistään siinä vaiheessa, kun joskus menee töihin ja viettää enemmän aikaa älyllisessä (vanhemmassa) seurassa, muisti toimii kuin uudella tietsikalla.


Muistamiseen liittyen voinkin lopuksi kertoa kirjavinkin. Liane Moriarty, Nainen joka unohti. Jossain blogissa se joskus vilahti ja sitten sattumalta huomasin kirpputorilta, joten ostin omaksi. Kannessa lukee: ”Kirja, jota ei kesken voi käsistään laskea, mikä varoituksen sanana sanottakoon.” Ja se on totta. Olin lukenut ensimmäiset 30 sivua ja Jannen kysymykseen ”onko hyvä kirja” totesin, että pitäisi saada heti tietää, miten tämä päättyy. Hyvä kirja, vaikka kohta tuskin muistankaan koko tarinaa.


2 kommenttia:

  1. Mäkin tarvitsisin tuollaisen eheyttämisen!! 😂 Kuulostais niin hyvältä! Mulla töiden alku toi odotettua selkeyttä toimintaan, mutta jostain syystä virtaa kuluu nyt nopeammin, kuin pitäisi, ja illalla kone alkaa kaatuilla... 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiai, pää ei toimi ollenkaan niin hyvin, että olisin keksinyt tuon koneen kaatumisen! Sehän on just hyvin sanottu!

      Poista