Retkikohteet

torstai 10. lokakuuta 2013

Tampereen seudun retkeilykohteet, osa 8



Vielä on jäljellä muutama tuttu ja hyväksi havaittu retkeilyyn soveltuva kohde Pirkanmaalta esittelemättä. Tällä kertaa on vuorossa Siikaneva,  joka sijaitsee Ruovedellä. Siikanevaan tutustuin jo opiskeluaikana, kun retkeilimme siellä opettajamme kanssa ja tutustuimme erilaisiin suotyyppeihin ja soiden rakenteeseen.

Tampereelta Siikanevalle on matkaa vajaa 70 kilometriä. Mielestäni alueella kannattaa retkeillä erityisesti loppukeväästä tai syksyllä. Näinä ajankohtina suoluonto on elävimmillään ja värikkäimmillään, keväällä kukinnan vuoksi, syksyllä ruskan. Suot ovat myös useiden lintujen elinalueita ja kevät ja syksy ovat niille myös vilkkainta aikaa, keväällä aloitellaan pesintää ja syksyllä valmistaudutaan muuttoihin.

Siikaneva on Metsähallituksen ylläpitämä ja hoitama retkeilykohde, joka on virallisesti soidensuojelualue. Tämä on hyvä huomioida alueella liikuttaessa. Alueella tehdään myös tutkimuksia ja sitä käytetään myös opetuskäytössä.

Jos pitää pitkospuilla kävelemisestä, silloin Siikaneva on suorastaan pakollinen retkikohde, sillä Siikanevan reitti kulkee pitkälti juuri pitkospuita pitkin soiden poikki metsäsaarekkeesta toiseen. Siikanevalla kiertää kaksi reittiä, pidempi ja lyhyempi. Pidempi reitti on 10 kilometriä ja lyhyempi 2,5 kilometriä. Molempien reittien varrella on taukopaikaksi sopiva nuotiopaikka.

Vaikka reitti kulkeekin paljon suoalueilla, ei tuo pidempi 10 kilometrin lenkki ole vain tasaista tallaamista. Metsäsaarekkeet, joihin polku soilta humpsahtaa, ovat paikoin hyvinkin jyrkkärinteisiä, joten reitillä on siis luvassa myös nousuja ja laskuja.

Itse tykkään kiertää reitin vastapäivään. Tällöin nuotio- ja taukopaikka tulee vasta reitin loppupuoliskolla ja myös pahimmat nousut ja laskut on jo selätetty.

Metsäsaarekkeissa kasvaa paikoin hyvinkin vanhaa kuusikkoa, paikoin on näkyvissä merkkejä menneistä metsäpaloista ja onpa alueella myös yksi jäljitelty metsäpaloaluekin (eli siis kulotusaukko). Saarekkeiden metsät ovat monin paikoin hyviä sieniä metsiä, ainakin suppilovahveroita ja mustatorvisieniä olemme retkiltämme mukaan poimineet. Keväällä törmäsimme myös korvasieneen. Kannattaa siis pitää kulkiessaan silmät auki, jos pitää sienistä.


Lisää retkikohdevinkkejä löydät täältä.




1 kommentti:

  1. tämä näyttäis aiva mun paikalta, mutta on niin kaukana,mä oon aina tykänny soista ja pitkospuista.

    VastaaPoista