Retkikohteet

perjantai 1. heinäkuuta 2011

Louhisaari kahdella tapaa

Kesäkuussa pääsin taas pitkästä aikaa maistamaan Louhisaarta, joka on oikein sopivaa kesäjuomaa. Siitä innostuin itsekin kokeilemaan tuon juoman tekoa. Jannelle juoma oli ennestään tuntematon ja oli hieman epäileväinen sen suhteen, kun kuuli, että se valmistetaan mustaherukanlehdistä. Mutta ennakkoluulosta huolimatta Jannekin piti juoman mausta.
Alkuasetelmat: lehdet, sitruuna ja sokeri. Toisessa pelkät lehdet.
Louhisaari valmistetaan siis mustaherukan lehdistä. Valmistukseen on kaksi eri tapaa ja päätimme kokeilla molempia. Toinen tapa on vähän samankaltainen kuin siman valmistus. Eli huuhdeltujen ja puhtaiden herukan lehtien, sitruunan kuorien ja paljon sekä sokerin päälle kaadetaan kiehuva vesi. Kun seos on kädenlämpöistä, lisätään sekaan pala hiivaa. Juoma jätetään pöydälle vuorokaudeksi, sitten se siivilöidään ja pullotetaan. Säilytetään jääkaapissa ja parin päivän päästä se on juotavaa.



Toinen tapa on ehkä vielä helpompi, se valmistetaan sitruunahapolla. Kiehuva vesi kaadetaan herukan lehtien päälle. Anna jäähtyä hieman ja lisää sitruunahappo. Annetaan lehtien "lillua" vedessä 12 tuntia, poistetaan lehdet ja lisätään sokeri ja kiehautetaan juoma. Sitten pulloihin ja kaappiin.


Oli jännä, miten erilaisia näistä juomista tuli. Ensimmäisellä tavalla tehty juoma muistutti paljon simaa, siinä oli happoja ja maku oli sitruunainen. Värikin oli kellertävän samea. Jälkimmäisellä tavalla tehty juoma oli väriltään kullankeltaista ja maku oli tavallaan hienostuneempi, ehkä myös "tujumpi", eli se maistui paremmin jatkettuna esim. spritella. Vaikea sanoa, kumpiko oli parempaa, koska maut olivat kuitenkin melko erilaiset.

Vasemmalla olevassa juomassa oikeaa sitruunaa ja hiivaa, oikealla oleva tehty sitruunahapolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti